Nieuws, 14 april 2014

Uitvoering kinderpardon blijkt niet ruimhartig

In totaal vallen slechts 675 kinderen onder het kinderpardon. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de IND vandaag bekend heeft gemaakt. "Dit kinderpardon mag nauwelijks een pardon heten, want het is allesbehalve ruimhartig", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. "Enkele honderden gewortelde kinderen die naar onze scholen gaan, met onze kinderen spelen en hun vaderland vaak niet eens kennen, komen weer in de onzekerheid dat ze elk moment uitgezet kunnen worden."

Niet in beeld

Veel kinderen vielen niet onder het kinderpardon omdat ze niet in beeld waren bij de rijksoverheid, en zich niet in een opvanglocatie bevonden. "Deze kinderen woonden bijvoorbeeld bij familieleden, gingen gewoon naar school en waren wél bekend bij de lokale overheden. Toch worden deze kinderen nu afgewezen.”

Wime mag in Nederland blijvenWime mag wel blijven

Ook is er goed nieuws. De 22-jarige Wime uit Angola mag wél blijven. Wime woonde sinds zijn 10e in Nederland, maar was net te oud om onder het kinderpardon te vallen. "We zijn erg opgelucht dat Wime mag blijven. Zeer terecht ook! Wel is het op z'n minst opmerkelijk dat dit nieuws bekend wordt gemaakt op de dag wij moeten constateren dat het kinderpardon zo mager is uitgevoerd. Staatssecretaris Teeven lijkt keer op keer de scherpe kantjes van zijn asielbeleid te camoufleren met ander nieuws", aldus Manson.

Lastig uit te leggen

Van de beloofde ruimhartige beoordeling die de staatssecretaris iedereen voorhield, is weinig terechtgekomen. "Ik begrijp dat het kinderpardon een compromis was uit een lastig regeerakkoord, maar de politiek is er om problemen op te lossen. Het is wachten totdat de nieuwe Sahar, Mauro of Wime opstaat. Met dit magere kinderpardon blijven er vernederlandste kinderen naar voren komen, terwijl dit pardon dit probleem voor eens en voor altijd zou oplossen.”