Nieuws, 19 september 2014

Veiligheidssituatie Irak fors verslechterd - bescherming Irakezen nodig!

Volgens een nieuw ambtsbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de veiligheidssituatie in Irak fors verslechterd. Sinds juni 2014 is het geweld door de opkomst van de Islamitische Staat (IS) sterk toegenomen. "Deze nieuwe informatie toont aan dat mensen uit de gevaarlijke gebieden bescherming zouden moeten krijgen. Je kunt iemand niet terugsturen naar door IS bezet gebied." aldus Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Zeer onveilig

Nederland heeft Irak in 2008 veilig verklaard. Dat betekent dat Nederland Iraakse asielzoekers wil terugsturen. VluchtelingenWerk was het daar al langer mee oneens, en nu de Islamitische Staat steeds verder uitbreidt kan de Staatssecretaris dit gevaar niet langer negeren. Terugkeer naar de zeven gebieden Bagdad, Nineveh, Salah-Al-Din, Diyala, Kirkuk, Babel en Al-Anbar is volgens VluchtelingenWerk onverantwoord. Hoewel Bagdad op dit moment niet in handen van de Islamitische Staat is, vallen ook daar vele doden. Gisteren nog kwamen zeker 30 mensen om door aanslagen in deze stad.

Nieuwe beslissing

In afwachting van de informatie uit dit nieuwe ambtsbericht is sinds eind juli niet meer beslist in asielprocedures van Irakezen uit door IS veroverde gebieden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst baseert beslissingen in asielprocedures op deze informatie. Op dit moment verblijven naar schatting enkele duizenden Irakezen in Nederland. Veel daarvan kunnen niet terug, maar mogen ook niet blijven. Zij belanden vaak op straat. VluchtelingenWerk hoopt dat de IND voor Irakezen uit genoemde gebieden op basis van deze informatie anders zal beslissen.