Veiligheidssituatie Libië flink onderschat
Door oorlog verscheurd
Al jaren strijden gewapende groepen om de macht in het door oorlog verscheurde Libië Het land is politiek verdeeld in twee kampen, die beide militaire steun ontvangen uit het buitenland. In Tripoli zetelt de internationaal erkende Government of National Accord (GNA) en in het oosten een schaduwregering. Beide worden gesteund door een reeks gewapende groepen. Eind februari 2020 werden onderhandelingen over een staakt het vuren afgebroken. Offensieven en tegenoffensieven nemen sindsdien hand over hand toe. De veiligheids- en mensenrechten situatie is zo slecht en onvoorspelbaar dat Libische asielzoekers in geen geval teruggestuurd kunnen worden.
Grote onderschatting
Desondanks liet staatssecretaris Broekers-Knol vandaag weten Libië als veilig genoeg te zien om naar terug te keren. Dat betekent dat Libische asielzoekers geen asiel krijgen, tenzij ze kunnen aantonen om individuele redenen te zijn gevlucht. VluchtelingenWerk ziet dit als een grote onderschatting van hoe hevig en wijdverbreid de mensenrechtenschendingen en het geweld in het land zijn.
Oproep aan staatssecretaris
In afwachting van meer duidelijkheid over de veiligheidssituatie wachten Libische asielzoekers in Nederland al sinds 1 juli 2019 tot hun asielverzoek wordt beoordeeld. Hun asielverzoek zal nu op basis van het nieuwe beleid worden beoordeeld. Libiërs die volgens het nieuwe beleid niet in aanmerking komen voor asiel kunnen dan worden teruggestuurd. VluchtelingenWerk roept staatssecretaris Broekers-Knol met klem op haar beleid te heroverwegen en grote voorzichtigheid te betrachten bij de beoordeling van asielverzoeken uit Libië.