Nieuws, 16 december 2019

“Vertrouwen krijgen is het allerbelangrijkst”

Ze zet tijdens haar stage alles op alles om haar cliënten goed te kunnen begeleiden. Zo reisde ze zelfs twee weken naar Marokko om een cliënte met een ingewikkelde zaak beter te kunnen helpen. Nynke ten Boom loopt sinds september stage op de gezinslocatie van VluchtelingenWerk Nederland in Burgum.

Nynke heeft zich de afgelopen maanden in de wereld van de vluchtverhaalanalyse en ZAMK* gestort. Zij volgde verschillende cursussen en trainingen, om haar werk beter te kunnen doen. Recent was ze aanwezig bij de training ‘Gespreksvoering met jongeren’. Hierbij kwamen verschillende aspecten aanbod: Van het voeren van gesprekken met minderjarigen tot het herkennen van zelfstandige asielmotieven zoals uithuwelijking, verwestering en afvalligheid. Een interessante ervaring, vertelt Nynke: “De training biedt heel praktische handvatten. Ik vond het super leerzaam om een gesprek te voeren met een acteur. Het gesprek ging over het feit dat de persoon uitgehuwelijkt zou worden aan zijn nicht. De acteur leefde zich goed in de belevingswereld van een puber. Wat is vooral heb geleerd, is dat investeren in het contact met de minderjarige het allerbelangrijkste is. Hij of zij moet jou vertrouwen.”

Als het aan Nynke ligt blijft ze ook na haar stage betrokken bij VluchtelingenWerk en blijft ze zich inzetten voor de doelgroep, omdat je echt iets kunt betekenen voor de ouders van kinderen waar ze gesprekken mee voert. Maar ook voor de kinderen zelf: “Het is niet altijd gemakkelijk om contact te leggen met pubers, maar door de training ‘Gespreksvoering met jongeren’ lukte het mij laatst wel om contact te leggen met een dochter van een cliënt van mij. Dit soort momenten maakt dat ik elke dag met een lach naar mijn stage ga!”


* ZAMK = zelfstandige asielmotieven van meereizende kinderen