Nieuws, 17 mei 2018

VluchtelingenWerk lanceert informatieve website voor vluchtelingen in acht talen

VluchtelingenWerk Nederland lanceert vandaag de website www.forrefugees.nl. Op deze website kunnen vluchtelingen in hun eigen taal informatie vinden over zaken waar ze in Nederland mee te maken krijgen. De onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder meer de asielprocedure, gezinshereniging, inburgeren, inkomen en werk, en terugkeer.
placeholder

Hoe lang duurt het voordat mijn gezin mag komen? Waar kan ik terecht nu mijn asielaanvraag is afgewezen? Hoe vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt? Hoe werkt het Nederlandse zorgsysteem? Hoe kan ik zelfstandig de Nederlandse taal oefenen? Op deze en andere vragen geeft de website in begrijpelijke taal antwoord. De informatie is beschikbaar in de meest gesproken talen onder vluchtelingen op dit moment: Arabisch, Engels, Dari, Farsi, Frans, Somalisch, Tigrinya en Nederlands.

Effectievere begeleiding

Nederland is voor veel vluchtelingen complex. Onze vrijwilligers geven hen uitleg over procedures en maken ze wegwijs in Nederland. Maar als iemand de taal nog niet helemaal machtig is, gaat er belangrijke informatie in de communicatie verloren. De mogelijkheid om informatie over tal van onderwerpen te kunnen nalezen in het Nederlands of in hun eigen taal, maakt vluchtelingen minder afhankelijk. Ze weten beter waar ze aan toe zijn en wat er van hen wordt verwacht. In onze begeleiding van vluchtelingen kunnen we daardoor sneller tot de kern komen en is er meer ruimte voor menselijk contact. Beter geïnformeerde vluchtelingen kunnen sneller de regie over hun leven nemen.
In het ontwerp van de website is er rekening mee gehouden dat vrijwilligers vluchtelingen op teksten moeten kunnen wijzen, ook als de tekst in een taal is die de vrijwilliger niet machtig is. Naast alle vertaalde koppen staan daarom ook altijd de Nederlandse koppen.

Steeds meer online. Ook vluchtelingen

VluchtelingenWerk bereikt met www.forrefugees.nl de steeds grotere groep vluchtelingen die online informatie zoekt over hun leven in Nederland. Bij de ontwikkeling van de website is vluchtelingen gevraagd naar de informatie die zij op de website willen lezen. De website bevat daarom concrete, actuele en eerlijke informatie over Nederland die van belang is voor vluchtelingen.

Informatie over kantoren en spreekuren

Ook kantoren en spreekuurtijden van VluchtelingenWerk zijn via de website makkelijker vindbaar voor vluchtelingen. Een bezoeker kan op elke pagina de eigen woonplaats of postcode invoeren waarna de website de contactgegevens van VluchtelingenWerk in die gemeente toont. Waar relevant wordt doorverwezen naar de websites van andere organisaties als IND, COA, UAF, DUO en de Belastingdienst.

VluchtelingenWerk.nl ook vernieuwd

De website van VluchtelingenWerk is zelf ook vernieuwd. Bovenaan elke webpagina kunnen bezoekers door het invullen van hun postcode of plaatsnaam heel snel naar de lokale pagina van VluchtelingenWerk. Daar vinden ze lokale contactgegevens, nieuwsberichten, én een link naar onze vacatures in die gemeente. Alle regionale en lokale webpagina’s zijn vanaf vandaag ingedeeld op regionale doelgroepen als gemeenten, werkgevers, scholen en potentiële vrijwilligers.