Nieuws, 22 december 2016

VluchtelingenWerk Nederland 'overweldigd' door tussentijdse telling kaartenactie voor vluchtelingen

VluchtelingenWerk Nederland is overweldigd door de hoeveelheid kaarten die Nederlanders schrijven voor vluchtelingen in Nederland. Om vluchtelingen een hart onder de riem te steken maakt de vluchtelingenorganisatie het mogelijk om een kaartje bij een vluchteling te laten bezorgen. Hoewel de campagne nog doorloopt tot halverwege januari, blijkt uit een tussentijdse telling dat de mijlpaal van 10.000 kaarten al binnen 10 dagen is gehaald. Dit aantal overtrof alle verwachtingen.
placeholder

1000 kaarten per dag

“Dat er meer animo zou zijn om een kaartje voor een vluchteling te schrijven, hadden we wel verwacht. Door de wereldwijde vluchtelingencrisis merkten we het afgelopen jaar al dat veel mensen graag iets willen doen voor een vluchteling. Dit zagen we al terug in de verdubbeling van het aantal vrijwilligers bij VluchtelingenWerk. Maar dat zo veel Nederlanders de moeite hebben genomen een kaartje voor een vluchteling te schrijven, hadden we niet verwacht. Tot onze verbazing bleek vanmorgen dat we de grens van 10.000 al voorbij zijn. Hartverwarmend.” zegt Dorine Manson, algemeen directeur bij VluchtelingenWerk Nederland.

Logistieke uitdaging

Opvallend is dat veel dikke enveloppes met grotere hoeveelheden kaarten zijn binnengekomen. Die blijken afkomstig van scholen die met hun leerlingen de kaarten hebben geschreven. Scholen zijn naar schatting verantwoordelijk voor 10% van het totaal. Op dit moment worden gemiddeld 1000 kaarten per dag geschreven. Hoewel de logistiek een grotere uitdaging zal worden dan gepland, verwacht de vluchtelingenorganisatie wel alle kaarten bij een vluchteling te kunnen bezorgen.

Gevoel van 'welkom zijn'

Vluchtelingen in Nederland hebben een bewogen periode achter de rug. Voor de integratie is het belangrijk dat zij het gevoel krijgen 'welkom te zijn' en ‘er bij te horen’. Daarom riep de organisatie op 12 december mensen op hen dit via een kaartenactie te vertellen. De campagne loopt nog tot medio januari. Deelnemen aan de actie kan op de actiepagina.