Woningcrisis? Asielzoekers zijn niet de oorzaak

Nieuws, 22 mei 2024
Leestijd, 2 min.
Iedereen maakt zich zorgen over het tekort aan woningen in Nederland. En vanuit die zorgen zijn veel mensen kritisch op het aantal vluchtelingen in ons land. Zijn vluchtelingen de oorzaak van de woningcrisis? Het korte antwoord is: nee. We leggen uit hoe het zit.
placeholder

Wat is de oorzaak van het woningtekort?

Het tekort aan woningen is zo groot, dat het bijna net zo groot blijft als er helemaal geen vluchtelingen meer naar Nederland komen. Vluchtelingen veroorzaken de schaarste niet. Zij zijn niet de oorzaak van de woningcrisis. 

Er is maar één oorzaak: het falende woonbeleid van de afgelopen jaren. Zo is er te weinig sociale huur gebouwd de afgelopen jaren. Daarnaast zijn er meer alleenstaanden, gescheiden gezinnen en ouderen die zelfstandig blijven wonen. Asielmigratie draagt bij aan de vraag naar meer woningen, maar dan heb je het over hooguit vijf tot tien procent van de sociale huurwoningen.

Woningzoekenden en vluchtelingen beiden de dupe

Het gevolg van het falende woonbeleid? Woningzoekenden en vluchtelingen zijn beiden de dupe en moeten jarenlang wachten op een woning. Jongere of alleenstaande statushouders worden daarnaast vanwege het grote tekort vaak in een gedeelde woning geplaatst met andere mensen. 

Het streven is dat gemeenten vluchtelingen binnen tien weken na het krijgen van een vergunning huisvesten, maar dat halen de meeste gemeenten verreweg niet. En door het woningtekort in Nederland wordt het steeds lastiger achterstanden in te lopen. Ruim de helft van de mensen wacht zo’n dertig weken in een AZC of opvanglocatie op een huis, maar regelmatig kunnen zij zich pas na 1 à 2 jaar in een gemeente vestigen.

placeholder

Eindelijk een normaal leven voor Ribal en zijn gezin

Na 6,5 jaar woonruimte te hebben gedeeld in azc’s, kon Ribal met zijn gezin dan eindelijk verhuizen naar een eigen appartement. Hiermee is een droom voor hem uitgekomen. ‘Ik heb geen andere grote dromen: ik wil gewoon een normaal leven leiden en erkend worden als persoon.’ 

Bekijk het verhaal van Ribal

Mogen asielzoekers een woning weigeren?

Op een enkel geval na, mogen statushouders geen woning weigeren. Dit in tegenstelling tot andere woningzoekenden. In de praktijk betekent dit dat statushouders regelmatig woningen toegewezen krijgen die anderen afwezen.  

Krijgen vluchtelingen voorrang op een woning?

Veel mensen denken dat statushouders voorrang krijgen bij het krijgen van een huis. Maar ook zij moeten – net als anderen - wachten.  

Wel voeren gemeentes soms urgentiebeleid voor statushouders, net als voor andere mensen die echt niet langer kunnen wachten. Daarnaast zijn gemeenten verplicht om ieder jaar een aantal vluchtelingen woonruimte te bieden. Zodat zij geen plekken in de opvang bezet houden en na jarenlang wachten eindelijk kunnen integreren in de samenleving.  

Wat is de oplossing voor de woningcrisis?

De oplossing voor het tekort aan woningen is meer woonruimte. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het woningtekort zal nog een tijd duren en tot die tijd zal er gezocht moeten worden naar alternatieve woonruimtes, zoals containerwoningen en tijdelijk omgebouwd leegstaand vastgoed. 

Feit of fabel? Test je kennis!

Verdwaald in de discussie over vluchtelingen? Ontdek wat de feiten én de fabels zijn.