Nieuws, 27 januari 2015

'Ze komen hier en krijgen alles gratis'

Deze week ontkrachten wij veelgehoorde broodjeaapverhalen over vluchtelingen. Gisteren ging het over de gedachte dat 'ze allemaal naar Nederland komen'. Vandaag gaan wij in op de hardnekkige uitspraak dat 'ze hier alles gratis krijgen'.

Gespreid bedje

Bij veel mensen heerst het beeld dat alle vluchtelingen die naar Nederland komen binnen de kortste tijd in een gespreid bedje terecht komen.

Terugbetalen

Dan nu de feiten. Een vluchteling die een verblijfsvergunning heeft gekregen moet het asielzoekerscentrum verlaten. Maar hij moet eerst in het asielzoekerscentrum wachten totdat er ergens in een gemeente een huurwoning vrijkomt. Tijdens hun verblijf in het AZC hebben zij recht op een bedrag voor eten, kleding en persoonlijke uitgaven. Voor een gezin met twee kinderen is dat 162 euro per week. Bewoners met een eigen inkomen of vermogen dragen zelf bij aan die opvang. Als er een woning is gevonden, wordt die kaal opgeleverd. Ze moeten dus helemaal van nul af aan beginnen. Daarom krijgen zij van de gemeente een inrichtingskrediet. De vluchteling kan met dit geld de meest basale benodigdheden voor het nieuwe huis aanschaffen, zoals een bed, bank, tafel, koelkast en stoelen. Maar ook verf, terpentine en kwasten. Het inrichtingskrediet is geen gift, maar een lening. Sommige gemeenten kiezen er voor om deze schuld (al dan niet gedeeltelijk) kwijt te schelden.

Vrijwilligers gezocht!

Door de burgeroorlog in Syrie kwamen er in 2014 meer vluchtelingen naar Nederland. Ook deze mensen moeten de taal leren en inburgeren. We zijn daarom in de meeste regio's hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die vluchtelingen helpen een bestaan in Nederland op te bouwen. Iets voor jou? Lees hier wat jij in jouw buurt kunt doen.

Feiten paraat?

Zorg dat je op de hoogte blijft, zodat je altijd onnodige broodje-aap-verhalen kunt ontkrachten. Ontvang alle feiten, cijfers en het laatste nieuws rond vluchtelingen in je mailbox: abonneer je op onze e-mailnieuwsbrief

Alle broodjeaapverhalen op een rij

Hieronder staan de vier broodjeaapverhalen die zijn verschenen: