Nieuws, 7 juli 2014

Zijn tentenpaviljoens een goed idee?

Staatssecretaris Teeven wil asielzoekers opvangen op hotelboten en desnoods in tentenpaviljoens. VluchtelingenWerk begrijpt dat de overheid onder druk staat om geschikte opvang te regelen nu de aantallen asielzoekers wat hoger liggen dan gemiddeld. Voor ons staat voorop dat asielzoekers kwalitatief goede opvang krijgen met voldoende basale voorzieningen. En dat de veiligheid en de privacy van de mensen die in Nederland bescherming vragen, gewaarborgd is. Hotelboten voldoen beter aan die criteria dan tentenpaviljoens.

Rust en privacy zijn noodzaak

“Als het niet anders kan wil de staatssecretaris zelfs weer de zogenoemde tentenpaviljoens inzetten”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. “In 2009 werden deze ook al ingezet en bleek dat asielzoekers niet de rust en privacy kregen die ze nodig hadden daags voordat ze de asielprocedure ingingen. Destijds waren er provisorische kamers in de tenten gecreëerd zonder plafonds. Iedereen hoorde elkaar. Als er 's nachts iemand met een trauma wakker werd, schrok iedereen wakker.”

Tenten aanpassen

Manson: “Wellicht zijn de tenten aan te passen zodat ze beter geschikt zijn. Dan zijn deze tenten wat mij betreft een betere optie dan oude gevangenissen zoals De Koepel in Breda. Voor veel asielzoekers is het namelijk zeer ingrijpend wanneer zij het gevoel krijgen opgesloten te worden.”