Criminalisering hulpverleners in Griekenland moet stoppen
Afschrikwekkend effect
Op 10 en 14 januari moesten 24 hulpverleners van Emergency Response Centre International (ECRI) voor de rechter verschijnen op het Griekse eiland Lesbos. De Griekse overheid beschuldigde hen van spionage. Behalve de Nederlander Pieter Wittenberg behoren ook de zussen Sarah en Yusra Mardini, geportretteerd in de film The Swimmers, tot de mensen die zijn aangeklaagd. Het proces wordt internationaal fel veroordeeld. De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties eist dat Griekenland de aanklachten intrekt, net als Human Rights Watch en Amnesty International.
De 'spionage-aanklacht' is inmiddels ingetrokken vanwege procedurele fouten, maar andere aanklachten tegen de hulpverleners blijven nog staan. Een van die aanklachten is ‘het faciliteren van illegale binnenkomst /mensensmokkel’. Daarvoor geldt een verjaringstermijn van 20 jaar, waardoor deze mensen misschien wel tot 2038 (!) in onzekerheid blijven zitten. Dat schrikt andere hulpverleners af, en dat is precies wat Griekenland wil.
Inhumaan Europees beleid
Wij roepen het kabinet en de staatssecretaris op om publiekelijk krachtig afstand te nemen van deze giftige trend. Het criminaliseren van humanitaire hulp en ngo’s die levensreddend werk op zee verrichten moet stoppen. Wij vragen de staatssecretaris met klem dit zowel in EU-verband als een-op-een met zijn Griekse collega te bespreken.
Het proces in Griekenland staat overigens niet op zichzelf. Het is het gevolg van het Europese beleid dat inhumaan en onsolidair is. Landen aan de buitengrenzen van Europa zoals Griekenland en Italië duwen, gesteund door de EU, mensen met geweld terug. VluchtelingenWerk wil dat landen ophouden met het afschrikken en tegenhouden van vluchtelingen op zoek naar bescherming.