Persbericht, 28 oktober 2014

Werk versnelt integratie: via Startbaan ruim 300 vluchtelingen aan werk geholpen

Het hebben van werk is voor vluchtelingen cruciaal om een plek te verwerven in de Nederlandse maatschappij. Via het project Startbaan van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en VluchtelingenWerk Nederland vonden inmiddels meer dan 300 vluchtelingen een betaalde baan of werkervaringsplek.

Opbouwen van een nieuw leven

Het aantal vluchtelingen neemt wereldwijd toe. Mensen raken op drift door oorlog en politieke onrust. Als vluchtelingen in Nederland een verblijfsvergunning krijgen, willen ze zo snel mogelijk beginnen met het opbouwen van een nieuw leven hier.

Eigenwaarde

Het hebben van werk versnelt de integratie van vluchtelingen. Een baan vergroot het sociale netwerk en gevoel van eigenwaarde. Een inkomen maakt onafhankelijk. Met een nog klein sociaal netwerk, een taalachterstand en zonder in Nederland erkende diploma’s is het vinden van werk voor vluchtelingen vaak erg lastig. 36 procent van de vluchtelingen heeft een baan, tegenover 68 procent van de autochtone bevolking (IntegratieBarometer 2012).

Expertise gebundeld

Daarom hebben het UAF en VluchtelingenWerk hun ervaring en expertise gebundeld in het project Startbaan. Het doel is om 600 vluchtelingen te begeleiden naar een baan of werkervaringsplek die bij hen past. De Nationale Postcode Loterij stelde voor dit project een bedrag beschikbaar voor aanvullende scholing en begeleiding.

In één jaar Nederlands leren

Vluchtelingen hebben laten zien dat ze beschikken over doorzettingsvermogen en wilskracht en zijn daarom interessant voor werkgevers. Zoals UAF-student Firas (29), die arts was in Irak en in één jaar Nederlands leerde. Of Melanya (36), die vastbesloten is haar kinderen volledig te laten deelnemen aan de Nederlandse maatschappij.

Droom verwezenlijken

En ook Mahammed (29). Voordat hij uit Somalië moest vluchten, droomde hij van een administratieve functie bij een groot telecombedrijf. Met hulp van Startbaan hoopt hij die droom in Nederland alsnog te verwezenlijken. ‘Startbaan heeft me geholpen bij het vinden van een stageplaats. Daar leer ik alles over administratie én verbeter ik tegelijkertijd mijn Nederlands.’