Persbericht, 2 november 2016

Winnaars VluchtelingenWerkAwards 2016

Jos Wienen ontving vandaag op de bijeenkomst 'Samen maken we het verschil' van VluchtelingenWerk de VluchtelingenWerkAward voor 'Burgemeesters met lef'. In de categorie 'Beste bedrijf' ging de prijs naar Bouwmensen Rivierengebied. Asef Mahmoudi mocht de prijs voor 'Doorzetter' in ontvangst nemen. Ook is er dit jaar een speciale award voor 'Succesvolle maatschappelijke initiatieven', gewonnen door Takecarebnb. De VluchtelingenWerkAwards werden voor de vierde keer uitgereikt. VluchtelingenWerk wil door middel van de awards gemeenten, bedrijven en maatschappelijke initiatieven die zich extra inspannen om vluchtelingen snel mee te laten doen in de maatschappij in het zonnetje zetten.
  • Lees hier meer over alle genomineerden

Burgemeester met daadkracht

Omdat het afgelopen jaar een bijzonder jaar was, is er ook een speciale award in het leven geroepen: voor burgemeesters met lef die vluchtelingen het afgelopen jaar in korte tijd een plekje in hun gemeente hebben gegeven. Ondanks de korte voorbereidingstijd voor het ontvangen van deze 'nieuwe buren' en de heftige emoties die dit soms losmaakte, slaagden toch een heleboel burgemeesters erin deze mensen te verwelkomen in hun gemeenten. De award gaat naar Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en voorzitter VNG-commissie Asiel & Integratie. Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland: ¨Jos Wienen is zo'n burgemeester met daadkracht die daarom deze award verdient. Wienen heeft het afgelopen jaar ook waardevolle nuanceringen aangebracht in een verhit debat. Deze prijs is tegelijkertijd ook voor al die andere burgemeesters die hun nek hebben uitgestoken.”

Kansen voor talenten in de bouw

De jury was unaniem over de winnaar in de categorie bedrijven. Bouwmensen Rivierengebied zorgt ervoor dat vluchtelingen via een scholings- en werkervaringstraject in de bouwsector aan de slag kunnen. Bij goed functioneren krijgt de vluchteling werk aangeboden van de aannemer waarbij de ervaring is opgedaan. Als er op dat moment bij die aannemers geen werk is, wordt de vluchteling opgenomen in het uitzendbureau van Bouwmensen. Daarmee wordt gezorgd voor continuïteit in werkervaring en betaald werk tot een aanstelling mogelijk is. “Het is prachtig om te zien dat directeur Koos Karsijns open staat voor talenten onder de vluchtelingen die in hun land van herkomst ervaring in de bouw hadden. Op die manier zorgt Bouwmensen Rivierengebied dat vakbekwaam personeel voor de toekomst wordt opgeleid”, aldus Dorine Manson.

Doorzettingsvermogen

In de categorie 'Doorzetter' kent de VluchtelingenWerkAward een ijzersterke winnaar. Asef Mahmoudi toont een enorm doorzettingsvermogen na de vele verschrikkingen en teleurstellingen die hij heeft meegemaakt. Als kind al hielp hij in Afghanistan met vaccineren van kinderen, want hij wilde dokter worden. Dat lukte, want de nu 31-jarige Asef is verzorgende IG, werkt met verstandelijk en lichamelijk beperkten, met dementerende ouderen en is doktersassistent. Tijdens zijn opleiding gaf hij gastlessen en liet daarmee zijn medeleerlingen nadenken over vluchten en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dorine Manson: “Zijn doorzettingsvermogen is een grote bron van inspiratie. Hij heeft lang moeten wachten op zijn verblijfsvergunning, maar bleef ondanks alles positief. Dat hij hij nu zelf mensen helpt, ontroert.”

Burgers slaan handen ineen

Het afgelopen jaar was ook het jaar van de maatschappelijke initiatieven. Initiatieven waarbij burgers de handen ineen hebben geslagen om alle nieuwkomers in Nederland een warm welkom te geven en te helpen waar nodig. Manson: “Ik heb enorme waardering voor het doorzettingsvermogen van deze betrokken burgers, samen maken we het verschil! Deze award staat symbool voor al die goede maatschappelijke initiatieven en gaat dit jaar naar een initiatief dat met een grote groep enthousiaste vrijwilligers nieuwkomers met gastgezinnen in contact brengt. Deze ontmoetingen zorgen ervoor dat angst verdwijnt en wederzijds begrip ontstaat. Deze bijzondere award gaat dan ook naar Takecarebnb.”

Noot voor pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van VluchtelingenWerk Nederland: 0651850191. De foto's zijn vanavond vanaf 20:00 uur te downloaden via deze link. Bij gebruik hiervan vermelden fotocredit vermelden: "@sticktothebrand"