Dichter Bij Huis

Door middel van het project Dichter bij Huis worden geboren en nieuwe Nederlanders met elkaar in contact gebracht. Het project helpt hen elkaar beter te leren kennen op een laagdrempelige wijze. Er worden in totaal 5 bijeenkomsten georganiseerd waarin groepen van ongeveer 10-15 personen (de helft nieuwkomers en de andere helft wijkbewoners) elkaar beter leren kennen.
placeholder

Doel
Het doel van Dichter bij Huis is het wijkgericht stimuleren en organiseren van duurzame contacten tussen de huidige bewoners van de wijk en de vluchtelingen die er gaan wonen. Er wordt van elkaar geleerd door diverse activiteiten samen te ondernemen. Op deze manier leert men elkaar beter kennen en kunnen er wellicht zelfs nieuwe vriendschappen ontstaan.

Wat kan je verwachten?
Gedurende het project Dichter bij Huis leren deelnemers meer over hun wijk, maar bovenal meer over elkaar. Dat doen ze door samen diverse activiteiten te ondernemen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld samen gaan koken, een buurtwandeling maken of op bezoek gaan bij een lokale kunstenaar en samen creëren. Tijdens deze activiteiten stellen zij elkaar door middel van spellen vragen. Ze gaan bijvoorbeeld op zoek naar antwoorden op vragen als “Wat bindt jou met de mensen om je heen?’ en “Hoe goed ken jij je buurt en buren?”. De huidige bewoners en nieuwkomers leren elkaar zo op een laagdrempelige manier beter kennen.

Thema’s
Dichter bij Huis is opgezet aan de hand van thema’s. Elke bijeenkomst staat in het teken van een ander thema. De eerste bijeenkomst is gericht op het kennismaken met elkaar. Er worden dan ook vooral spellen gedaan met als doel elkaar wat beter te leren kennen. Vervolgens zal elke week een nieuw thema bepalen welke activiteiten er worden gedaan gedurende een bijeenkomst. Zo komen de deelnemers op laagdrempelige wijze steeds meer over elkaar te weten.

Contact
De projecten in Breda (8 wijken - 2017), Tilburg (2 wijken 2017-2018) en Eindhoven (1 wijk - 2018) Valkenburg (2020), Meerssen (2020) en Berg en Terblijt (2020) zijn inmiddels afgerond.  In 2021 wordt Dichter bij Huis uitgevoerd in Sibbe.

Wil je graag meer weten over het Dichter bij Huis, neem dan contact op met Imre van der Linden: ivanderlinden@vluchtelingenwerk.nl

 

Hieronder een impressie van het project dat heeft gedraaid in Breda.