Een testament opstellen

Zelf bepalen wie erft? Stel een testament op
placeholder

Waarom een testament

Waarom zou u een testament opstellen? Het erfrecht is in Nederland toch wettelijk geregeld? Er zijn verschillende goede redenen te noemen om uw wensen vast te leggen in een testament:

  • U verdeelt de erfenis zoals u dat wilt;
  • Het is mogelijk een goed doel of goede vriend aan te wijzen als erfgenaam;
  • Woont u samen, dan kunt u ervoor zorgen dat uw partner toch goed achterblijft en niet ineens het huis uit moet;
  • U kunt bepaalde personen onterven;
  • Met een goed testament bespaart u op de erfbelasting;
  • Het bespaart uw erfgenamen een hoop ellende als duidelijk is wat u precies wilt;
  • Ook uitvaartwensen kunt u vastleggen in een testament.

Kortom, met een testament kunt u uw nalatenschap volgens uw persoonlijke wensen vormgeven. Daarnaast geeft een testament ook veel duidelijkheid aan de nabestaanden. Door heel duidelijk aan te geven hoe u wilt dat alles verdeeld wordt, kan hier ook geen discussie meer over ontstaan. Dat is een geruststellende gedachte.

Hoe maakt u een testament?

Een testament stelt u op bij de notaris. Het is aan te raden om voordat u naar de notaris gaat, goed na te denken over wat u in uw testament allemaal wilt regelen. Maak van tevoren een wensenlijst. Vraag de notaris welke mogelijkheden er zijn om uw wensen in het testament vast te leggen.

Geen testament?

Hebt u geen testament opgesteld? Dan hebt u geen invloed op de manier waarop de uw nalatenschap wordt verdeeld. Dan geldt de wettelijke verdeling. De langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner krijgt dan alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Hierdoor kan de nalatenschap via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen. Zijn er geen echtgenoot of kinderen, dan komen ouders, broers en zussen in beeld en zo gaat dat steeds een stapje verder. Ook neven en nichten en achterneven en -nichten kunnen van u erven. Zijn er helemaal geen bloedverwanten, dan vervalt de nalatenschap (als er geen testament is) aan de staat.

placeholder

Gratis oriëntatiegids

Het opstellen van een testament is iets waarover je goed na wilt denken. Als u overweegt om na te laten aan vluchtelingen, dan kan onze gratis oriëntatiegids u daar bij helpen. Naast praktische informatie bevat de gids inspirerende interviews met vluchtelingen, vrijwilligers en donateurs.

 

Ja, ik wil graag de gratis 'Oriëntatiegids nalaten' bestellen
placeholder

Hebt u nog vragen?

Wij bieden ook informatie over nalaten aan vluchtelingen. Heeft u liever persoonlijk contact? Voor al uw vragen kunt u terecht bij onze relatiemanager Onno Yska. Hij kan u helpen om uw nalatenschap de vorm te geven die u wenst.

Onno Yska is telefonisch bereikbaar op werkdagen op 020 346 72 15. Of stuur hem een e-mail: oyska@vluchtelingenwerk.nl

Zelf online testament opstellen

Makkelijk en voordelig zelf uw testament opstellen? VluchtelingenWerk werkt samen met Nunotariaat.nl. Dit initiatief maakt het mogelijk om zelf eenvoudig, snel en voordelig een testament op te stellen. Daarin kunt u, als u dat wilt, een legaat of een erfstelling voor VluchtelingenWerk regelen. Daarna maakt u een afspraak bij de notaris om uw testament te ondertekenen en is het geregeld.

Meer informatie over het opstellen van een testament

Wilt u meer weten? Op onderstaande sites vindt u achtergronden, video's en meer informatie.