Eigen-wijze activiteiten voor rust en zelfvertrouwen
Het project Eigen-Wijs hanteerde drie belangrijke pijlers:
- muziek;
- toegang tot informatie;
- kennisdeling.
Voor de kinderen die in de centrale opvanglocaties verblijven, is het belangrijk om tot rust te komen en met zelfvertrouwen een weg te vinden in hun nieuwe omgeving.
Interactieve muzieklessen voor kinderen op de azc-scholen. Door middel van circa tien muzieklessen bereiden de leerlingen uit groep 3 t/m 8 zich voor op een regionale voorstelling én een groot landelijk theaterconcert onder begeleiding van een professioneel (symfonie)orkest.
Productie ‘Broer’
De nieuwe muziekproductie ‘Broer’ is in 2017 van start gegaan. ‘Broer’ gaat over familie, ruzie, weer goedmaken en verliefd zijn. De kinderen oefenen op school aan de hand van speciaal lesmateriaal: een lesboekje en een animatiefilmpje. Voorjaar 2017 was de première van dit concert in Muziekcentrum Enschede (bekijk op Youtube). Eind november zijn er drie grote regionale concerten gepland.
De productie is in opdracht van VluchtelingenWerk gemaakt met het Orkest van het Oosten en Sonnevanck Jeugdtheater.
[[{"fid":"350211","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"center"},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"center"}},"attributes":{"class":"media-element file-default media-wysiwyg-align-center","data-delta":"5"}}]]
Productie ‘Symphonie van Angsthazen en Durfals’
In het voorjaar van 2016 traden vluchtelingkinderen van azc-scholen op in TivoliVredenburg in Utrecht en in het najaar in het Concertgebouw van Amsterdam. Kinderen vanuit het hele land lieten de ‘Symphonie van Angsthazen en Durfals’ horen (bekijk op Youtube). De kinderen hadden drie maanden geoefend op alle liedjes en dansjes van het project Eigen-Wijs.[[{"fid":"338920","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"center"},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"center"}},"attributes":{"class":"media-element file-default media-wysiwyg-align-center","data-delta":"4"}}]]
Kennis geeft zelfvertrouwen en een gevoel van controle. Met behulp van voorlichting, gastlessen en spreekuren helpen we de kinderen hun plek te vinden in een nieuwe omgeving. We leggen uit wat er komt kijken bij hun verblijf in Nederland en ze krijgen informatie over allerlei onderwerpen waarmee zij worden geconfronteerd, zoals de asielprocedure en de rechten van het kind. Speciaal getrainde voorlichters geven 120 groepsvoorlichtingen in spelvorm, aan de hand van filmpjes en andere interacties. 'Op de vlucht' is een tekenfilm voor kinderen van asielzoekers (bekijk op Youtube).
[[{"fid":"341471","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"center"},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"center"}},"attributes":{"class":"media-element file-default media-wysiwyg-align-center","data-delta":"3"}}]]
Kindertelefoon geeft voorlichting
Op de website www.tell-me.nl vinden kinderen, ouders, professionals en geïnteresseerden alle informatie over belangrijke zaken in het leven van een kind in de centrale opvang en in het algemeen. Kinderen komen via de site met elkaar in contact en kunnen vragen stellen aan deskundigen. Daarnaast organiseert De Kindertelefoon gastlessen op azc-scholen. In deze lessen maken de kinderen kennis met het werk van De Kindertelefoon en hoe en waarvoor ze De Kindertelefoon kunnen bereiken.
Persoonlijk contact tijdens Time4You
Op 25 centrale opvanglocaties bieden we een luisterend oor met speciale spreekuren voor kinderen en jongeren. Hier mogen zij alle vragen stellen die ze op hun hart hebben. Vrijwilligers bereiden de spreekuren voor onder begeleiding van een beroepskracht. De vrijwilligers voeren de gesprekken met de kinderen en gaan samen met hen op zoek naar antwoorden. Ze signaleren eventuele problemen en verwijzen waar nodig door naar andere professionals of (zorg)instanties. De vrijwilligers krijgen trainingen om hun deskundigheid te bevorderen. Ook hierbij werken we samen met De Kindertelefoon.
Eigen-Wijs vraagt ook aandacht voor de belangen van kinderen in de asielprocedure, kinderrechten in het algemeen en goede opvang van asielkinderen. Daarom organiseren we expertbijeenkomsten rond een aantal thema’s - zoals kindspecifieke vervolgingsgronden. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor professionals, zoals advocaten en wetenschappers, en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de overheid.
Op deze manier zorgen we voor een platform van kennisdeling, kunnen we knel- en verbeterpunten bespreken en afspraken maken. Zo versterken we het netwerk rond deze kwetsbare kinderen en verstevigen we hun positie in de centrale opvang en de asielprocedure. Een initiatief dat hieruit is voortgekomen is de pilot ‘Kind Specifieke vervolgingsgronden’, die op drie locaties draait. Deze pilot is bedoeld om de positie te versterken van meereizende kinderen in de asielprocedure.