Gevlucht in de zero's

In de jaren na het millennium raakt Nederland haar imago van tolerantie steeds meer kwijt. De gebeurtenissen op 'elf september' en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh zorgen voor een verharding in de samenleving. De angst voor vreemdelingen grijpt steeds meer om zich heen, vluchtelingen worden over één kam geschoren met illegalen en 'allochtonen'. Ook het politieke klimaat verhardt.
placeholder

Fort Europa

In 2001 komt er een nieuwe Vreemdelingenwet die de rechten van asielzoekers en vluchtelingen beperkt. De maatregelen van de overheid veranderen meer en meer in afschrikbeleid en zorgen voor een drastische daling in het aantal asielverzoeken. Deze verharding beperkt zich niet alleen tot Nederland, overal in Europa worden de grenzen opgetrokken. Het wordt voor vluchtelingen steeds moeilijker om bescherming te vinden in 'Fort Europa'.

Enorme daling

Als gevolg van de verharding van het maatschappelijke en politieke klimaat, daalt het aantal asielzoekers enorm. Veel asielzoekerscentra worden als gevolg gesloten. Door demonstraties en campagnes met de naam 'Op slot doen kan dodelijk zijn' vecht VluchtelingenWerk voor een beter beleid voor vluchtelingen. Hoewel er minder vluchtelingen naar Nederland komen, is de asielprocedure in de jaren na het millenium al jaren dichtgeslibd. Nog steeds wachten duizenden asielzoekers al jaren op een besluit van de Nederlandse overheid.

Het Generaal Pardon

VluchtelingenWerk luidt de noodklok en voert jarenlang actie voor een ruimhartige pardonregeling voor de wachtenden. Trees Wijn, oud-manager Asiel: 'Het was de grootste en taaiste klus in mijn loopbaan bij VluchtelingenWerk. Een klus waar we ons sinds 1998 voor ingezet hadden. Het was frustrerend om te zien hoe onze wensen al die jaren onderdeel waren van politieke onderhandelingen. De toekomst van zoveel mensen bleek wisselgeld in de handen van politici.' Maar in 2007 is het Generaal Pardon eindelijk een feit: 27.000 asielzoekers die nog onder de 'oude' Vreemdelingenwet asiel aanvroegen, krijgen alsnog een verblijfsvergunning.