“Ik probeer ze met een lach de deur uit te sturen.”

Joshua Dijkman (22 jaar) zit helemaal op zijn plek als stagiair maatschappelijke begeleiding bij VluchtelingenWerk Zwolle.
placeholder

“Als vluchtelingen hier in Nederland komen, hebben ze nog helemaal niks, daarom helpen vrijwilligers en stagiaires hen.” Joshua helpt hen met allerlei regelzaken, zoals het aanmelden voor een zorgverzekering. Daarin betrekt Joshua hen ook door ze zelf zo veel mogelijk te laten uitzoeken. Hij regelt het echt samen met hen en niet alleen voor hen. Want uiteindelijk moeten ze zelfredzaam worden.

“Eerst twijfelde ik over mijn opleiding Social Work en wat voor stage ik moest lopen,” vertelt Joshua, “maar via mijn zus hoorde ik verhalen over vluchtelingen bij het Centraal Orgaan Asielprocedure. Die verhalen spraken me aan.” Nu zit hij al in zijn derde jaar en begeleidt hij vluchtelingen bij VluchtelingenWerk Zwolle. Joshua vindt het mooi werk wat hij doet en haalt er veel voldoening uit. Hij begeleidt ook een paar jongeren van zijn eigen leeftijd en dat geeft nog een extra klik.

“Het is natuurlijk een interessante doelgroep”, zegt Joshua over vluchtelingen, “want je helpt een doelgroep die het niet makkelijk heeft. Vluchtelingen offeren veel op om te vluchten en dat is een zware beslissing. Het verbaast me hoe dankbaar ze zijn, elke dag weer. Na een afspraak bedanken ze altijd voor je hulp en zijn ze heel blij.” Ook wanneer Joshua slecht nieuws moet geven, probeert hij ze altijd met een lach de deur uit te sturen.