Inburgeringscursus

Onze klassikale lessen worden gegeven door NT2-docenten, ondersteund door vrijwillige klassenassistenten.  Daarnaast koppelen we cursisten aan een vrijwillige taalcoach. Deze taalkoppels gaan er, buiten de les, samen op uit om de taal te leren. VluchtelingenWerk bezit het vereiste keurmerk Blik op Werk en voldoet aan de eisen van de inburgeringswet.
placeholder

Inburgeren in 2021

Vluchtelingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Om te bewijzen dat ze de taal spreken en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit, leggen nieuwkomers een verplicht inburgeringsexamen af. Het inburgeringsexamen (A2) bestaat sinds uit zes onderdelen: Schrijfvaardigheid, Leesvaardigheid, Spreekvaardigheid, Luistervaardigheid, Kennis Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt. Slaagt iemand voor alle onderdelen, dan is hij ingeburgerd en krijgt hij een inburgeringsdiploma.

Er zijn allerlei aanbieders voor inburgering in Oost Nederland. VluchtelingenWerk is daar één van. We bieden op meerdere locaties groepen met verschillende leerniveau’s:

  •  Alfabetisering
  •  Inburgeringsexamen
  •  Staatsexamen I (niet op alle locaties)
  •  Staatsexamen II (niet op alle locaties)

Op deze pagina lees je meer over opzet, prijzen en lesboeken. Cursisten kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier.

Inburgeren per 2022

In 2022 verandert de Wet Inburgering. Wij zijn daar op voorbereid en kunnen de B1 route en de Z-route aanbieden. Het worden intensieve trajecten met een meer duaal karakter, waarbij we onder andere gaan werken met de methode Spreektaal (van 'Het begint met Taal').

Taalcoaches

Taal is van onschatbaar belang bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Helaas kennen vluchtelingen vaak niet voldoende mensen waarmee zij Nederlands in de praktijk kunnen oefenen. Daarom koppelen wij hen aan vrijwillige taalcoaches uit uw gemeente. Samen gaan ze met taal aan de slag, bijvoorbeeld door te studeren in de bibliotheek, maar ook door eropuit te gaan naar een supermarkt of een buurthuis.

Inburgeren in Oost Nederland

Omroep Gelderland maakte een mooi filmpje over Inburgeren in Gelderland.