Kom in actie voor vluchtelingen

Met wie woon jij samen? Waarschijnlijk met je vader, moeder, broers of zussen. Voor jou is het misschien heel gewoon dat je met deze mensen samenwoont. Voor gezinnen die gevlucht zijn is dat anders.

Vluchten is gevaarlijk en het kost veel geld. Daarom lukt het vaak niet om als gezin samen te vluchten. Eén of meer mensen blijven achter. Een gezin is dan een tijd niet samen en ver weg van elkaar.
Als iemand naar Nederland vlucht en hier mag blijven, dan mag de rest van het gezin ook komen. Zij reizen op een veilige manier hier naartoe. Dat noem je gezinshereniging.

Hala in de Kidsweek

In Kidsweek lees je het verhaal van Hala. Eerst vluchtte zij samen met haar moeder en twee broertjes uit Syrië. Haar vader kon niet mee. De vader van Hala is met gezinshereniging in Nederland gekomen. Pas na twee jaar zag Hala haar vader weer. Voor het eerst op Schiphol: ‘Mijn ouders moesten huilen, zo blij waren ze dat ze elkaar weer zagen. Mijn vader was niet veranderd, maar hij zei steeds tegen ons dat we zo groot waren geworden.’ Ze wonen nu met het hele gezin weer samen. ‘Ik ben natuurlijk heel erg blij dat mijn vader er weer is. Papa, mama, mijn broertjes en ik, wij horen bij elkaar.’

Win de Kidsweekfiets

Weet jij de antwoorden op onderstaande vragen en ga je zelf aan de slag met de creatieve opdracht? Dan maak je kans op de Kidsweekfiets ter waarde van €400,-! In januari komen de mooiste inzendingen in de krant en zie je wie de gelukkige winnaar van de fiets is.

Vraag 1: een vluchteling is iemand die…
a. Heel arm is en in Nederland een baan wil zoeken
b. In zijn eigen land niet veilig is
c. Zin heeft in een nieuw leven in een ander land

Vraag 2: Waar worden de meeste vluchtelingen opgevangen?
a. In Europa
b. In buurlanden van het land van de vluchteling
c. In de Verenigde Staten

Vraag 3: Waar staat de afkorting azc voor?
a. Alle Zuidelijke Contacten
b. Asielzoekerscentrum
c. Aziatische Zee Code

Opdracht: Zelf aan de slag!
Hala is een tekentalent en maakte dit kunstwerk van haar vader toen ze hem miste.
Maak ook een tekening of ander kunstwerk van iemand die jij echt niet zou willen missen. Of schrijf een brief en vertel waarom diegene zo belangrijk voor je is. Je kunt natuurlijk ook helemaal zelf iets verzinnen. 


Maak een foto van jouw kunstwerk en stuur deze samen met de antwoorden op de drie vragen vóór 4 januari op naar prijsvraag@yandc.nl en wie weet win jij deze fiets!
 

De kidsweekfiets van VluchtelingenWerk Nederland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Meer weten?

Wil je meer weten over vluchten en vluchtelingen? Vraag je juf of meester om hier een les over te geven via het lespakket. Zo kom je nog veel meer te weten over dit onderwerp!