Kort geding succesvol: Curaçao moet Venezolanen vrijlaten na onrechtmatige opsluiting

Tien gevluchte Venezolanen zijn onterecht opgesloten in de gevangenis, waar ze onder een strenger regime zijn vastgezet dan reguliere gevangenen. De vier vrouwen en zes mannen spanden een kort geding aan tegen de Curaçaose overheid aan met hulp van Human Rights Defense Curaçao (HRDC). De rechter stelde hen op 14 juli 2022 in het gelijk.
placeholder

De vrouwen waren voor de behandeling van het kort geding al in vrijheid gesteld. De rechter heeft nu bepaald dat ook de mannen per direct moeten worden vrijgelaten. Voorafgaand aan de uitspraak bracht zij zelf een bezoek aan de SDKK-gevangenis. Hier moeten de Venezolanen 18 uur per dag door brengen in benauwde en donkere cellen samen met veroordeelde gevangen, zonder zinvolle dagbesteding en nauwelijks recreatiemogelijkheden.

Geen bescherming

Door de slechte politieke en economische situatie in Venezuela verlieten miljoenen mensen  de afgelopen jaren hun thuisland. Op Curaçao leven de meeste van hen noodgedwongen ongedocumenteerd. Zij die bescherming aanvragen of door de autoriteiten worden opgepakt, worden opgesloten. Tot nog toe heeft niemand bescherming ontvangen op Curaçao.

Hoe werken we samen

VluchtelingenWerk werkt sinds 2019 samen met Human Rights Defense Curaçao (HRDC). We ondersteunen en trainen medewerkers van HRDC en advocaten, zodat zij beter toegerust zijn om vluchtelingen te ondersteunen en adviseren. Daarnaast geven wij financiële en andere inhoudelijke ondersteuning, zoals op het gebied van organisatieontwikkeling en lobby.

Samen zetten we ons in voor menswaardige opvang en toegang tot een eerlijke procedure – een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Curaçao en Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van onze internationale activiteiten?

Schrijf je dan in voor onze internationale nieuwsbrief!

Ja, ik blijf graag op de hoogte