Landeninformatie van Europees asielagentschap onder de loep

Om te bepalen of iemand die asiel aanvraagt gevaar loopt in het land van herkomst, is het belangrijk dat de beschikbare informatie over dat land zo volledig mogelijk is. Samen met het Britse Asylum Research Centre (ARC Foundation) kijkt VluchtelingenWerk kritisch naar de documenten die hierover worden gepubliceerd.
placeholder

Specifieke thema's

Het Europese asielagentschap publiceert uitgebreide landenrapporten en sinds kort ook korte antwoorden op specifieke vragen en thema’s, bijvoorbeeld over de situatie van bepaalde minderheden of LHBTQI’ers.

In januari publiceerden we onze analyse over een aantal van deze COI (Country of Origin Information) Queries. We keken naar de bronnen die het asielagenschap gebruikt had, en hoe zij de informatie presenteerden.

De informatie gaat onder meer over de behandeling waar personen met een genderidentiteit of seksuele geaardheid die afwijkt van de heersende norm mee te maken hebben, zoals discriminatie, intimidatie, fysiek of emotioneel geweld.

Je leest de volledige analyse van de methodologie, bronnen, en presentatie hier: https://asylumresearchcentre.org/wp-content/uploads/2022/01/Commentary-on-EASO-COI-Queries_LGBTQI_DRC-Iran-Iraq_January-2022_FINAL.pdf

Informatie verbeteren

Al jaren heeft VluchtelingenWerk samen met het Britse Asylum Research Centre (ARC Foundation) aandacht voor de kwaliteit van landeninformatie die gebruikt wordt bij besluiten in asielprocedures. Vanuit dat perspectief geven we ook feedback of commentaar wanneer we denken dat de kwaliteit van van stukken die gepubliceerd worden beter kan.

Meer weten over onze internationale activiteiten?

Schrijf je dan in voor onze Nieuwsbrief Internationaal!
Ja, ik blijf graag op de hoogte