Educatie & lesmateriaal

Ben je op zoek naar lesmateriaal of informatie over de multiculturele samenleving, mensen- of kinderrechten, de doodstraf of vluchtelingen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Lespakketten VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk heeft verschillende gratis lesmaterialen ontwikkeld, waarmee in de klas aandacht besteed kan worden aan het thema vluchtelingen. Voor het basis- en het voortgezet onderwijs geheel vernieuwde lespakketten beschikbaar, geschikt voor het digibord.

Andere links

 • YouTube-kanaal VluchtelingenWerk
  Op het YouTube-kanaal van VluchtelingenWerk staan filmpjes die goed gebruikt kunnen worden als ondersteunend lesmateriaal. Er zijn filmpjes over vluchtelingen (wie is een vluchteling, portretten), de missie van VluchtelingenWerk, vrijwilligerswerk en meer.
 • Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
  Materiaal voor spreekbeurten over COA, asielzoekers, ama's en opvang. Zowel voor de basisschool als middelbare school. Er is ook een docentenhandleiding te vinden en over elk onderwerp is beeldmateriaal
 • Kinderrechten.nl
  Op deze website wordt informatie gegeven over kinderrechten. Je vindt er informatie per recht. Maar ze bieden ook verhalen, lesmateriaal, video’s, kaarten, posters, informatieboekjes en spelletjes. Ze streven ernaar dat iedereen, jong en oud, weet waar kinderen recht op hebben. Kijk er voor de gratis downloads of op hun Youtube-kanaal.
 • LOWAN
  LOWAN ondersteunt de scholen die het Eerste Opvangonderwijs aan nieuwkomers verzorgen in het Primair en Voortgezet Onderwijs. Er worden studiedagen en bijeenkomsten georganiseerd waar informatie en expertise gedeeld wordt.
 • Movies that Matter
  Movies that Matter adviseert en begeleidt scholen bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school. Op de site is een filmpje te zien met enkele voorbeelden van de activiteiten, zoals een enkele vertoning en een All Rights Film Festival. Movies that Matter is een project van Amnesty International.
 • Schooltv Beeldbank
  Op deze website zijn online Schooltv-uitzendingen beschikbaar over vluchtelingen en migratie. Met filmpjes over onder meer de opvang van asielzoekers en asiel aanvragen in Europa.
 • Vijf eeuwen migratie
  Website met informatie over de geschiedenis van migranten in Nederland van 1580 tot heden. Met onder 'Thema's' informatie over vluchtelingen, integratie en het vreemdelingenbeleid. Onder 'Landen' wordt de migratiegeschiedenis verteld van heel veel verschillende landen. Ook zijn via de website sites te benaderen met uitgebreide collecties op het thema migratie.
 • Amnesty International
  Amnesty heeft veel les- en informatiemateriaal over mensenrechtenthema's als Kinderrechten, doodstraf en een uitgebreid pakket over vluchtelingen. Ook zijn op de site filmpjes te vinden die goed te gebruiken zijn. Met ook een lijst met veelgestelde vragen.