Iran: Repressie ondanks hervormingsbeloften

Sinds de revolutie van 1979 is Iran een Islamitische Republiek. Het land wordt geleid door de hoogste geestelijke, ayatollah Khamenei, en kent een strenge sjiitische wetgeving. De mensenrechtensituatie in Iran is al tientallen jaren onverminderd slecht, en protesten worden met harde hand neergeslagen.
placeholder
ATTA KENARE / AFP

Waarom vluchten mensen uit Iran?

  • Veel Iraniërs vluchten vanwege de hevige mensenrechtenschendingen. Mensen worden gearresteerd, verdwijnen spoorloos of worden gemarteld. Critici van de regering, demonstranten en journalisten lopen ernstig risico in Iran.
  • Vanwege de strenge toepassing van de sharia worden vrouwen en meisjes onderdrukt. Zij riskeren zweepslagen of zelfs de doodstraf als ze zich niet aan de strikte kledingvoorschriften houden of zich hier openlijk tegen uitspreken. Ook het gebruik van alcohol, overspel en buitenechtelijke relaties worden in Iran zwaar bestraft.
  • In Iran worden protesten hardhandig neergeslagen. In 2022 vielen er honderden doden en werden duizenden mensen opgepakt bij grootschalige protesten. Aanleiding was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij was opgepakt en mishandeld door de zedenpolitie omdat haar hidjab niet goed zat.

Ook LHBTIQ+ers lopen in Iran het risico slachtoffer te worden van geweld of arrestaties. Dit geldt ook voor etnische en religieuze minderheden waaronder Koerden, Arabische Iraniërs (Ahwazi) en "afvalligen" (zoals christenbekeerlingen en atheïsten).

placeholder
Iraans-Nederlands historicus Peyman Jafari

Iraniërs in Nederland

In Nederland wonen meer dan 60.000 mensen met een Iraanse achtergrond. Veel van hen vluchtten naar Nederland na de Islamitische Revolutie van 1979, op zoek naar veiligheid en een nieuw bestaan. 

Iraniërs, ook wel Perzen genoemd, zijn vaak hoogopgeleid en beheersen de Nederlandse taal. Hierdoor integreren ze over het algemeen goed in de Nederlandse samenleving.

Een politievrouw op de universiteit greep mijn arm, liet me haar pistool zien en zei dat ik naar de gevangenis moest.

Parmida uit Iran

placeholder

Het verhaal van Parmida

‘Ik wilde me focussen op mijn leven hier, maar de dood van de 22-jarige Mahsa Amini greep me aan. Net als zij ben ik gearresteerd door de moraalpolitie omdat mijn kleding niet bedekkend genoeg was. Ik was 21 jaar. Een politievrouw op de universiteit greep mijn arm, liet me haar pistool zien en zei dat ik naar de gevangenis moest.’

Lees het volledige verhaal van Parmida

Cijfers over Iraanse vluchtelingen

  • In heel Europa werden in 2023 14.480 eerste asielaanvragen door Iraniërs ingediend. (Bron: Eurostat)
  • In 2024 vragen tot en met oktober 622 Iraniërs asiel aan in Nederland, in 2023 waren dit er 1.122. (bron: IND Asylum Trends)
  • Op 1 mei 2023 wonen er 59.564 mensen met een Iraanse achtergrond in Nederland. (bron: CBS)