Oekraïne: oorlog en verwoesting

Waarom mensen vluchten uit Oekraïne? Sinds de Russische invasie in 2022 vallen er nog dagelijks doden door bombardementen, drone-aanvallen en gevechten. Intussen lijkt de frontlinie amper te verplaatsen. Veel huizen zijn verwoest en delen van Oekraïne zijn in Russische handen gevallen.
placeholder
Anatolii Stepanov / AFP

De situatie in Oekraïne

  • Delen van Oekraïne, vooral in het oosten, zijn veroverd door Rusland. De inwoners hebben te maken met zware Russische repressie waardoor ze niet meer vrij en veilig kunnen leven. Ook worden er kinderen ontvoerd door het Russische leger.
  • Er zijn regelmatig bombardementen in de hoofdstad Kyiv en andere delen van Oekraïne. Veel mensen vluchten naar een Europees land om aan deze angstige en onzekere situatie te ontkomen.
  • Van Oekraïense mannen wordt verwacht dat zij als militair hun bijdrage aan de oorlog leveren. Niet alle mannen willen of kunnen dit en vluchten dus voor de dienstplicht.
placeholder

Hoeveel Oekraïners zijn er in Nederland?

In Nederland verblijven zo’n 120.000 vluchtelingen uit Oekraïne, voornamelijk vrouwen en kinderen. Zij vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) en mogen hier werken en vrij reizen zonder het recht op opvang te verliezen. Zolang de RTB geldt kunnen Oekraïners geen asiel aanvragen in Nederland en blijft hun status ‘tijdelijk’.

Vluchtelingen uit Oekraïne verblijven vaak in gemeentelijke opvanglocaties. Ook wonen ze soms bij een Nederlands gastgezin of huren ze een kamer of appartement. Kinderen en jongeren gaan hier naar school en volgen vaak ook nog online les in Oekraïne.

Alles over de opvang van Oekraïners

Vijf dagen en vier nachten zaten we in de auto, in een eindeloze file vol wanhopige mensen. Vrouwen liepen langs de weg, zeulend met kinderen en tassen. Het was verschrikkelijk.

Anastasiia, Oekraïense vluchteling

placeholder

Het verhaal van Anastasiia

'Toen ze onze stad en het vliegveld bombardeerden, konden we de zwarte rookwolken zien vanaf ons balkon. Op dat moment besloten mijn man en ik: we moeten hier weg. [...] Vijf dagen en vier nachten zaten we in de auto, in een eindeloze file vol wanhopige mensen. Vrouwen liepen langs de weg, zeulend met kinderen en tassen. Het was verschrikkelijk.'

Lees het volledige verhaal van Anastasiia

Cijfers over vluchtelingen uit Oekraïne

  • Wereldwijd zijn er 6,6 miljoen Oekraïners op de vlucht. (bron: UNHCR, augustus 2024)
  • In april 2024 hadden in totaal 4,2 miljoen Oekraïners tijdelijke bescherming in de Europese Unie. (bron: Consilium)
  • Duitsland vangt de meeste vluchtelingen uit Oekraïne op (1,23 miljoen), gevolgd door Polen (955.110) en Tsjechië (369.330). (bron: Consilium)
  • In 2023 kwamen 37.000 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland, in 2022 waren dit er meer dan 108.000. (bron: CBS)