Syrië: nog steeds niet veilig
De oorlog in Syrië - hoe zat het ook alweer?
- Veel Syriërs zijn gevlucht vanwege de burgeroorlog. Syrië was lange tijd verdeeld in gebieden onder controle van Assad, de Koerden, rebellengroep HTS en gewapende groepen met steun van Turkije. Inmiddels is het regime van Assad gevallen en is er nog veel onzekerheid over de toekomst van Syrië.
- De meeste vluchtelingen uit Syrië ontvluchtten het onderdrukkende regime van Assad. Dat maakte zich schuldig aan mensenrechtenschendingen, zoals het mishandelen en willekeurig arresteren van (vermeende) tegenstanders. Ook heeft Assad gifgas gebruikt tegen de eigen bevolking.
- In Syrië gold onder Assad ook een dienstplicht voor mannen. Zij liepen daardoor het risico dat ze moesten meewerken aan oorlogsmisdrijven tegen burgers. Er was sprake van verschillende facties met eigen milities die elkaar bevochten en mensen ontvoerden.
Bijna 90 procent van de Syrische bevolking leeft in armoede. Bijna 17 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig en 12 miljoen mensen lijden honger.
Wat is de huidige situatie in Syrië?
Update 9 dec 2024: Het regime van Bashar Al Assad is ten val gekomen. Onder leiding van rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) werden de grote steden van Syrië in een rap tempo veroverd. Op 8 december namen zij de hoofdstad Damascus in en werd bekend dat Assad het land was ontvlucht. Daarmee kwam na meer dan vijftig jaar een einde aan de brute heerschappij van de Assads.
Het is nog onduidelijk wat deze machtswisseling betekent voor de veiligheid in Syrië. Er wordt nog steeds gevochten in het Koerdische noordoosten, waar Turkije en door haar gesteunde groepen actief zijn. Ook is er op dit moment sprake van militair ingrijpen door Israël in het zuidwesten. Voor een beeld van de veiligheidssituatie kan deze interactieve kaart geraadpleegd worden.
VluchtelingenWerk maakt zich zorgen over de rechten van kwetsbare groepen, zoals religieuze en etnische minderheden, LHBTI en vrouwen. De toekomst zal moeten uitwijzen of hun rechten geborgd worden. Vanwege de ontwikkelingen in Syrië neemt Nederland voorlopig geen beslissingen in Syrische asielzaken.
Syriërs in Nederland
Er wonen in Nederland meer dan 150.000 mensen met een Syrische achtergrond. Veruit de meesten van hen kwamen in de afgelopen tien jaar naar Nederland als gevolg van de burgeroorlog.
Uit een langlopend onderzoek van het WODC blijkt dat veel Syriërs inmiddels goed geïntegreerd zijn, een vaste baan hebben en zich Nederlander voelen. Wel zijn er zorgen om gezondheid en financiën en voelen Syriërs zich vaak eenzaam.
Een kind ben ik allang niet meer. Ik groeide op met oorlog, angst voor de dood en het idee dat ik ergens heen moest om veilig te zijn.
Het verhaal van Mohammad
'Soms snap ik mijn klasgenoten niet. Als ze over games en vakanties praten verlies ik al snel mijn aandacht. Een kind ben ik allang niet meer. Ik groeide op met oorlog, angst voor de dood en het idee dat ik ergens heen moest om veilig te zijn. Ik ontsnapte gevaar om er verderop weer in te belanden, maar nam die verantwoordelijkheid om mijzelf en de rest van mijn familie te redden.'
Cijfers over vluchtelingen uit Syrië
- Wereldwijd zijn 6.355.788 Syriërs op de vlucht in 2023. Meer dan de helft van hen verblijft in buurland Turkije. (Bron: UNHCR)
- In heel Europa werden in 2023 183.035 eerste asielaanvragen door Syriërs ingediend. Zij zijn daarmee de grootste groep asielzoekers (17%). (Bron: Eurostat)
- In 2023 vragen 13.028 Syriërs asiel aan in Nederland, in 2022 waren dit er 12.648 (bron: IND Asylum Trends)
- Op 1 januari 2024 wonen er 165.557 mensen met een Syrische achtergrond in Nederland. (bron: CBS)