placeholder

Opvang asielzoekers

Hoe is de opvang van asielzoekers geregeld in Nederland? En waar gaat het mis? We duiken in de feiten, cijfers en verhalen.

Wat is er aan de hand?

Er is een opvangcrisis in Nederland. Er zijn meer én betere opvangplekken nodig. Maar waar dan? Op die vraag kwam steeds geen antwoord. De Spreidingswet moet voor verandering gaan zorgen. 

Vijf vragen over de Spreidingswet
placeholder

Aannemen spreidingswet is belangrijke doorbraak: maar wat nu?

De Spreidingswet is aangenomen door de Eerste Kamer. Een belangrijke doorbraak! Deze wet is namelijk nodig om in de toekomst structureel voldoende en fatsoenlijke plekken in de asielopvang te garanderen. Maar voor de crisis van vandaag is meer nodig.

...

Onder de loep: opvang in Nederland

De azc’s zitten vol en er is een tekort aan noodopvangplekken. Maar hoe komt dat eigenlijk? Komen er teveel vluchtelingen naar Nederland? In onze videoserie ‘Onder de Loep’ leggen we vluchtelingenthema’s onder het vergrootglas. In deze aflevering praten we met verschillende experts en gaan we op bezoek bij een azc in Utrecht.

Onze ondersteuning in de noodopvang

Belangrijke cijfers

placeholder
0,7 %

van de vluchtelingen wordt opgevangen door Nederland

Nederland vangt 0,7% van alle vluchtelingen wereldwijd op. De top 3 is voor Turkije (12,1%), Iran (11,6%)  en Duitsland (7,1%). (Bron: UNHCR)

placeholder

van de migranten is asielzoeker

Van alle migranten die naar Nederland komen, is slechts 11% asielzoeker. Veruit de meeste mensen komen naar Nederland voor studie, werk of de liefde. (Bron: CBS)

placeholder

per 1.000 inwoners

Nederland ontving in 2022 twee asielverzoeken per 1.000 inwoners. Dat aantal zit precies op het Europees gemiddelde. Nederland staat daarmee op de dertiende plek van alle EU-lidstaten. (Bron: CBS)

Ons standpunt over opvang

Vang asielzoekers op bij een kleinschalige plek, waar ze gedurende hun procedure kunnen blijven, zodat ze niet telkens hoeven te verhuizen. Zo kunnen asielzoekers ook sneller meedoen aan de maatschappij.

Ons volledige standpunt
placeholder

‘Ik zie hun ogen doffer worden’

Janneke werkt voor VluchtelingenWerk als teamleider in de noodopvang. Van dichtbij ziet ze de impact die het verblijven en wachten in de noodopvang heeft op asielzoekers. 'Door de eindeloze onzekerheid beginnen ze de moed te verliezen.'

...

Veelgestelde vragen over opvang

Goed om te weten over de opvang van asielzoekers. 

Onze steun in de opvang

Zodra vluchtelingen in Nederland asiel aanvragen, staan onze vrijwilligers in de opvang voor hen klaar. Ze geven voorlichting, leggen uit hoe de asielprocedure verloopt, signaleren problemen en werken waar mogelijk aan oplossingen.

Onze thema's

placeholder

Wonen

placeholder

Werken

placeholder

Migratiedeals

placeholder

Gezinshereniging