Veelgestelde vragen

We komen op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Daar hoort ook bij dat we antwoorden geven op veelgestelde vragen. En dat we de feiten en cijfers rond dit onderwerp nauwlettend in de gaten houden. Daarom hebben we op deze pagina's de veelgestelde vragen én antwoorden gebundeld.
placeholder

Asiel aanvragen in Nederland

Wat zijn vluchtelingen, asielzoekers en statushouders? En hoe zit het met asielzoekers uit zogenoemde 'veilige landen'? Lees alle prangende vragen én antwoorden over het vragen van asiel!

De meestgestelde vragen rond asiel aanvragen

Vluchten naar Europa en Nederland

Waarom vluchten asielzoekers door andere Europese landen naar Nederland toe? Waarom worden vluchtelingen niet in de regio opgevangen? Alle vragen over het hoe en waarom rond het vluchten naar Europa en Nederland op een rij!

De meestgestelde vragen over vluchten naar Europa en Nederland

Integreren in Nederland

Krijgen vluchtelingen alles gratis? Als een vluchteling in Nederland mag blijven, komt er veel op hen af: van een huis in een gemeente tot werk zoeken. We krijgen vaak vragen over de integratie van vluchtelingen.

De meestgestelde vragen over integreren in Nederland

Asiel afgewezen of uitgeprocedeerd

Waarom blijven asielzoekers in Nederland als hun aanvraag is afgewezen? Waarom zet Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers niet allemaal het land uit? Deze antwoorden liggen genuanceerder dan menigeen denkt.

De meestgestelde vragen over afgewezen of uitgeprocedeerde asielzoekers

Algemene veelgestelde vragen

Een scala aan vragen die we veel krijgen in onze mailbox en op social media. Van 'waarom laten mensen hun gezin achter' tot 'gaan vluchtelingen op vakantie naar hun land van herkomst'?

De meestgestelde vragen over vluchtelingen en asielzoekers

Landen van herkomst

Veel vluchtelingen in Nederland komen uit landen als Syrië, Eritrea, Afghanistan, Irak, Iran en Turkije. Waarom zijn deze mensen hun land ontvlucht? Wie hadden te vrezen voor vervolging?

We lichten de situatie in deze landen uit

Weblinks

In dit overzicht zijn handige links te vinden van vluchtelingenorganisaties in binnen- en buitenland over onder meer inburgering, minderjarigen en uitgeprocedeerden. Ook zijn er verwijzingen naar pagina's met lesmateriaal en cijfers.

Bekijk onze weblinks

Procedures, wetten en beleid

Alles over de toelating, opvang, integratie en terugkeer van vreemdelingen is vastgelegd in procedures, wetten en beleid. Hoe is de asielprocedure geregeld? Welke vergunningen zijn er? Wat houdt het Vluchtelingenverdrag in? Hoe zit het met inburgering? Op deze pagina's lees je er meer over.

Procedures, wetten en beleid rondom vluchtelingen en asielzoekers