Wanneer ben je een uitgenodigde vluchteling?

De meeste vluchtelingen trekken naar buurlanden en komen daar terecht in grote vluchtelingenkampen. Ze leven daar onder erbarmelijke en vaak onveilige omstandigheden. Wanneer de situatie voor vluchtelingen uitzichtloos is, zij extra gevaar lopen of kampen met een complexe medische aandoening of handicap, komen zij in aanmerking voor hervestiging in Nederland.

Schrijnende gevallen

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, selecteert deze zogenoemde 'uitgenodigde vluchtelingen' en draagt ze voor aan de Nederlandse overheid. Deze vluchtelingen hoeven bij aankomst geen asielprocedure te doorlopen en worden direct in een gemeente gehuisvest. In de meeste gemeenten begeleidt VluchtelingenWerk hen bij het integratieproces.

Ruimhartiger uitnodigingsbeleid

Nederland is een van de vijfentwintig landen die vluchtelingen uitnodigen. De meesten komen uit Syrië, Irak, Eritrea, Ethiopië en Congo. Het gaat om ongeveer vijfhonderd mensen per jaar. VluchtelingenWerk vindt dit aantal aan de lage kant. Er zijn wereldwijd volgens de UNHCR 1,2 miljoen hervestigingsplekken nodig voor de meest kwetsbare vluchtelingen. VluchtelingenWerk pleit daarom voor een ruimhartiger uitnodigingsbeleid.

 

Filmpje over hervestiging (Engelstalig)

Hoe werkt hervestiging van vluchtelingen in Nederland? Onderstaand introductiefilmpje is een gezamenlijke productie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, VluchtelingenWerk Nederland, het COA en de IND. Het beschrijft het hele proces van selectie van uitgenodigde vluchtelingen tot en met wonen in de gemeente. Het filmpje duurt 15 minuten.

[[{"type":"media","view_mode":"default","fid":"336568","field_deltas":{"1":{}},"fields":{},"attributes":{"alt":"Hervestiging van vluchtelingen","height":"390","width":"640","class":"media-image media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Meer informatie