Vrouwenorganisaties

Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor de rechten van de vrouw, hulpverlening aan vrouwen of vrouwen voorzien van wetgeving en informatie.
 • Atria
  Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Als nationaal kennisinstituut verzamelt, beheert, en deelt Atria het erfgoed van vrouwen en zet zich op basis van onderzoek en feiten in voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen in alle diversiteit. Atria belicht de kracht en innoverende bijdragen van vrouwen aan de samenleving. Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis met een uitgebreide onlinebibliotheek. Zoek met zoekbalk op 'vluchteling'. 
 • Pharos - dossier meisjesbesnijdenis
  Onderdeel van de site van Pharos over meisjesbesnijdenis. Er is hier informatie te vinden over de geschiedenis en culturele achtergrond van besnijdenis, maar ook over medische complicaties die kunnen optreden. De wetgeving in Nederland en de relatie met de asielprocedure worden er uitgelegd. Ook zijn er relevante folders en brochures te downloaden in verschillende talen.
 • iLegale vrouw
  iLegalevrouw.nl is bedoeld voor iedereen die hulp verleent aan vrouwen zonder verblijfsvergunning. De website geeft informatie over de rechten en juridische mogelijkheden van vrouwen zonder verblijfsvergunning.
 • Steungroep Vrouwen zonder Verblijfsvergunning (SVZV)
  De SVZV zet zich in om de positie van vrouwen die zonder geldig verblijfsdocument in Nederland verblijven te verbeteren. De informatie is in verschillende talen te verkrijgen.
 • UNHCR, Refugee Women
  Informatie van de UNHCR over vluchtelingvrouwen. Met informatie over seksueel geweld, een foto-galerie, rapporten en het laatste nieuws.
 • Vereniging Vrouw en Recht 'Clara Wichmann'
  De Vereniging voor Vrouw en Recht ‘Clara Wichmann’ is een platform van juristen met interesse voor vrouw en recht in Nederland. De Vereniging stelt zich ten doel het verbeteren van de rechtspositie van vrouwen en het bieden van een netwerk aan juristen en aanverwanten met interesse voor vrouw en recht. Met uitgebreide (jurisprudentie)databank waarin ook het archief van het Clara Wichmann Instituut is opgenomen.
 • Women's Refugee Commission
  Deze organisatie zet zich in voor ontheemde vrouwen, vluchtelingenvrouwen en -kinderen. De site bevat rapporten, informatie over de activiteiten en het laatste nieuws.