Huisvesting van vluchtelingen

Asielzoekers verblijven tijdens de procedure in een asielzoekerscentrum. Wanneer ze een verblijfsvergunning krijgen, komen ze in aanmerking voor een woning. Hoe verloopt de huisvesting?
placeholder

Plicht voor gemeenten

Iedere gemeente moet vluchtelingen huisvesten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt hoeveel vluchtelingen dit per gemeente moeten zijn. Dit is afhankelijk van het aantal inwoners in een gemeente. Gemeenten moeten vluchtelingen binnen drie maanden huisvesting aanbieden, anders kan Provinciale Staten sancties opleggen.

Het COA bemiddelt

De gemeente geeft aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) door welke huizen er in de gemeente beschikbaar zijn. Deze woningen worden opgenomen in een landelijke database. Het COA gaat vervolgens op zoek naar vluchtelingen voor wie deze woningen geschikt zijn en draagt hen voor.

 

Persoonlijke omstandigheden

Het COA houdt geen rekening met persoonlijke wensen, maar wel met de volgende factoren: werk, studie, eerstegraads familie en medische omstandigheden. De vluchteling moet dit aantonen door bijvoorbeeld een arbeidscontract, een doktersverklaring of de inschrijving bij een studie. Op basis van deze factoren wordt een bepaalde gemeente gezocht om de huisvesting te verzorgen.

Bijvoorbeeld: een vluchteling heeft een passende baan of studie in Groningen gevonden, dan gaat het COA hem niet plaatsen in Limburg. Of: een vluchteling kan voor een langdurige medische behandeling alleen terecht in een Haags ziekenhuis, dan wordt een woning in of nabij Den Haag gezocht.

De woning bezichtigen en accepteren

Wanneer de vluchteling de woning krijgt aangeboden, dan heeft hij de gelegenheid deze eerst te bezichtigen. Hij heeft echter weinig keus: tenzij de woning letterlijk niet passend is (het gezin is te groot voor het aantal kamers), moet hij de woning accepteren.

De woning inrichten

De meeste vluchtelingen laten al hun spullen achter en moeten dus helemaal van nul af aan beginnen. Daarom krijgen zij van de gemeente een inrichtingskrediet. Met dit geld kunnen de meest basale benodigdheden voor het nieuwe huis aangeschaft worden. Het inrichtingskrediet is bedoeld als lening, maar sommige gemeenten bieden het geld aan als gift.

Meer informatie