Noodfonds: financieel vangnet voor vluchtelingen

Reiskosten, hoge leges en regelkosten maken het leven voor vluchtelingen erg duur. En dat terwijl ze hun leven in Nederland pas net aan het opbouwen zijn. Voor vluchtelingen die de hoge kosten van bijvoorbeeld een verblijfsvergunning niet kunnen opbrengen, is er een laatste vangnet: het Noodfonds (ook wel VluchtelingenFonds genoemd) van VluchtelingenWerk.
placeholder

Wie kan een beroep doen op het Noodfonds?

Het Noodfonds is een laatste vangnet. Vluchtelingen kunnen een beroep doen op het Fonds onder bepaalde voorwaarden:

  • als zij kunnen aantonen dat ze een asielachtergrond hebben;
  • als het uitgesloten is dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) of de gemeente de kosten op zich neemt;
  • als zij de kosten op geen enkele andere manier kunnen betalen.

Wordt een aanvraag goedgekeurd door VluchtelingenWerk, dan krijgen vluchtelingen een gedeelte van de kosten vergoed. Medewerkers van de locaties van VluchtelingenWerk dienen voor hen de aanvraag in bij het noodfonds.

Help mee! Steun het Noodfonds

Met een gift voor het Noodfonds zorg jij dat wij in schrijnende en urgente gevallen direct kunnen helpen met een noodzakelijke bijdrage. Vluchtelingen bevinden zich in een kwetsbare periode in hun leven. Jouw bijdrage kan het verschil maken! 

Ja, ik doe een gift

Vier voorbeelden van vergoedingen

Vluchtelingen kunnen in verschillende situaties een beroep doen op het Fonds. Hieronder staan vier voorbeelden. Of lees het verhaal van Amina uit Somalië, die een beroep deed op het fonds.