Column, 14 december 2021

Gescheiden werelden | Column Mo Hersi

placeholder

Nu VluchtelingenWerk-ambassadeur Mo Hersi binnenkort vader wordt, denkt hij terug aan de tijd dat hij met zijn moeder en broertjes in een asielzoekerscentrum woonde. Gescheiden van zijn vader, met wie hij maanden later pas herenigd zou worden en die een deel van de jeugd van zijn zonen moest missen. En hij vraagt zich af: 'Wie is in staat een nieuw leven op te bouwen zónder zijn gezin?'

 

Jarenlang gemis

Je dierbaren om je heen: met elkaar aan tafel zitten en hen omhelzen wanneer je wil. Tijdens de coronapandemie hebben veel van ons dat ontzettend gemist. Heel even was de aanwezigheid van onze dierbaren geen vanzelfsprekendheid meer. Gelukkig bleek dat maar kort. Vluchtelingen moeten elkaar maanden of zelfs jaren missen. Soms raken mensen elkaar tijdens de vlucht kwijt, zoals bij Embabba, en soms is er geen geld om met het hele gezin tegelijkertijd te vluchten, zoals bij ons vroeger.

Nooit rust

Toen mijn vader een halfjaar later naar Nederland kwam, moest hij zijn best doen om weer zijn plek in ons gezin te vinden. In die relatief korte periode was er al zoveel veranderd: mijn broers en ik luisterden alleen nog maar naar mijn moeder en hadden ondertussen Nederlands geleerd. Dat is inmiddels bijna dertig jaar geleden. Tegenwoordig moeten vluchtelingen veel langer wachten voordat zij hun partner en kinderen weer in de armen kunnen sluiten. Al die tijd hebben zij geen rust.

Onbegrijpelijk

Nu ik zelf vader word denk ik vaak terug aan mijn ouders en onze vlucht. Hoe mijn moeder alleen en met vier jonge kinderen in het asielzoekerscentrum woonde. En hoe mijn vader een deel van onze jeugd moest missen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die roepen 'maar ze nemen hun gezinnen mee' als het gesprek gaat over Afghaanse evacués. Wie zou dat níét doen? Wie is in staat een nieuw leven op te bouwen zónder zijn gezin?

Strikter beleid

VluchtelingenWerk staat vluchtelingen bij tijdens de slopende en ingewikkelde gezinsherenigingsprocedure. Maar helaas zijn ook zij gebonden aan het beleid dat inmiddels een stuk strikter is dan toen mijn familie van elkaar gescheiden was.

Breng verscheurde gezinnen weer samen!

Vluchten is levensgevaarlijk. Daarom moeten vluchtelingen vaak noodgedwongen hun gezin achterlaten. Maar de zorgen over de veiligheid van achtergebleven gezinsleden blijven. Zolang zij nog gevaar lopen, is het onmogelijk om een nieuw leven op te bouwen. Samen met jou willen we samen met jou zoveel mogelijk verscheurde gezinnen samenbrengen. Help jij mee?
Ja, ik help mee >>
placeholder