Inburgeringscursussen Wet Inburgering 2021

Onze NT2-docenten bieden inburgeringsonderwijs met als doel de inburgeraar op een zo hoog mogelijk taalniveau te krijgen. De taalvrijwilligers, zoals de taalcoaches, begeleiden vluchtelingen om het geleerde concreet in de praktijk te brengen. Elke vluchteling kan bij ons terecht voor advies en informatie over het inburgeringstraject en op meerdere locaties bieden wij alfabetisering en inburgering aan.
placeholder

Het cursusaanbod van VluchtelingenWerk

Het aantal lesuren per week Nederlandse Taal (NT2), Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNM), Module Arbeidsparticipatie (MAP), Participatieverklaringstraject (PVT) en de participatiecomponenten is afhankelijk van de afspraken met de gemeente.

Onze professionele en gecertificeerde docenten geven lessen op het passende niveau binnen de leerroute. De inburgeringsklassen hebben gemiddeld 15 personen en alfaklassen maximaal 12. Zo bieden we de begeleiding die een cursist nodig heeft.

Zelfredzaamheidsroute (Z-route)

Op enkele locaties waar VluchtelingenWerk de nieuwe inburgering aanbiedt, bieden wij de Z-route aan. Binnen deze route worden lessen Alfabetisering en doorstroom naar A1 aangeboden. Het lesprogramma is afgestemd op snelle leerders en minder snelle leerders in de klas. De docent houdt zo rekening met het tempo en het niveau dat een cursist aankan.

B1-route

Op sommige van onze locaties biedt VluchtelingenWerk ook de B1-route aan. Binnen deze route worden lessen aangeboden op niveaus A2 tot en met B2. Het streefniveau is afhankelijk van de capaciteiten en wensen van de inburgeraar en gaat uit van de afspraken die zijn vastgelegd in het PIP. Het lesprogramma is afgestemd op snelle leerders en minder snelle leerders in de klas. De docent houdt zo rekening met het tempo en het niveau dat een cursist aankan.

Taal- en praktijkcoaches

Taal is van onschatbaar belang bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Helaas kennen vluchtelingen vaak niet voldoende mensen waarmee zij Nederlands in de praktijk kunnen oefenen. In de gemeenten waar wij subsidie voor taal of praktijkcoaching ontvangen, koppelen wij cursisten aan vrijwillige coaches. Samen gaan zij met taal aan de slag, bijvoorbeeld door te studeren in de bibliotheek, maar ook door eropuit te gaan naar een supermarkt of een buurthuis. VluchtelingenWerk is aangesloten bij Het Begint met Taal. Locatie Groningen heeft geen taalcoaches en beschikt over een open leercentrum met vrijwilligers.

Keurmerk

Al onze NT2-lessen zijn gecertificeerd voor het Blik op Werk keurmerk en onze docenten zijn gecertificeerd NT2-docent. De inburgeringscursus wordt elk jaar gecontroleerd door Blik op Werk en ieder jaar bezoekt een onafhankelijke auditor van KIWA VluchtelingenWerk om te toetsen op kwaliteit. Sinds 2017 worden ook inspecties uitgevoerd door ITTA.

Hieronder zie je onze gemiddelde slagingspercentages en beoordelingen. Op de site van Blik op Werk vind je alle specifieke auditresultaten.

placeholder
placeholder