Vacature, 22 januari 2019

Vluchtverhaalanalyse

‘Het is veel dossierwerk, je moet heel veel uitpluizen. Soms moet er gezocht worden naar aanvullende documenten. Een collega van mij heeft bijvoorbeeld na heel veel moeite belangrijke documenten uit Afghanistan weten te krijgen.'      

Heb je interesse in de verhalen van vluchtelingen? Zie je het als een uitdaging om deze goed te analyseren en mogelijke hiaten op te sporen? Wil je je inzetten voor rechtvaardige procedures voor asielzoekers? Dan is deze vrijwilligersfunctie echt iets voor jou!

Als medewerker VluchtVerhaalAnalyse (VVA) analyseer je op basis van het dossier het vluchtverhaal van de cliënt en maakt inzichtelijk waar de sterke en waar de zwakkere kanten zitten. Op sommige locaties heb je direct contact met vluchtelingen, op andere locaties analyseer je alleen de dossiers.  In overleg met je teamleider bekijk je of er op basis van je analyse vervolgstappen nodig zijn. Je registreert de voortgang in een cliëntenregistratiesysteem (VVS).

Dit levert het je op

  • Een stimulerende werkomgeving met ruimte voor je eigen ontwikkeling.
  • Volop mogelijkheden om meer te leren over andere culturen.
  • Prettig team onder begeleiding van een beroepskracht.
  • Uitgebreid inwerkprogramma en de mogelijkheid om daarnaast allerlei (juridische) cursussen te volgen.
  • Reis- of onkostenvergoeding.

Wat heb je nodig om medewerker VVA te worden?

Het begint met affiniteit met juridische procedures en de bereidheid om trainingen te volgen. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, hebt een analytische instelling en kunt goed systematisch werken. Je vindt het een uitdaging om dossiers intensief te lezen en dan tussen de regels door net dat ene losse eindje te vinden, waarmee je verder kunt. Daarnaast ben je een doorzetter en heb je incasseringsvermogen. Je bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar, het liefst voor een periode van een jaar. Uiteraard verwachten wij een respectvolle houding ten opzichte van cultuurverschillen en een integere omgang met vertrouwelijke informatie. Van al onze medewerkers vragen wij een Verklaring omtrent Gedrag.

Interesse?

Meld je nu aan via het emaiadres van de locatie:

Apeldoorn: apeldoorn@vluchtelingenwerk.nl
Deventer (AZC Schalkhaar):   azcschalkhaar@vluchtelingenwerk.nl
Rheden: rheden@vluchtelingenwerk.nl
Wierden: wierden@vluchtelingenwerk.nl

 

‘Het vraagt wel wat van je, het is geen koffie schenken. De vluchtverhalen zijn soms heel heftig ,‘ vertelt Thijs.‘ In het begin vond ik dat wel lastig, inmiddels heb ik geleerd dat los te laten. We hebben als team veel steun aan elkaar en ook bij de teamleider kan ik altijd terecht.’  

Thijs is juridisch medewerker op een AZC. Lees hier meer over de ervaringen van Thijs.

Let op: dit is een standaard functieomschrijving, de inhoud kan per locatie afwijken.