Ouders en kinderen

Bijna 40% van de vluchtelingen die in Nederland aankomen zijn onder de achttien jaar. Een deel van deze kinderen en jongeren verblijven met hun ouders of alleen in AZC’s en later in de gemeenten. Ook voor hen willen we er zijn. Lees hieronder meer over de mogelijkheden voor uw gemeente.  
placeholder

Preventievouderschapsondersteuning
Opvoeden in een land met een totaal nieuwe cultuur kan best lastig zijn. Zo zijn er twee opvoedculturen waartussen balans moet worden gevonden en weten ouders vaak onvoldoende over mogelijke dienstverlening voor zichzelf en hun kinderen. Daarom organiseert VluchtelingenWerk voor deze ouders vijf bijeenkomsten. Thema’s die aan bod komen zijn het onderwijssysteem in Nederland, gezondheid van kinderen, het opvoeden in twee culturen en wat ouders kunnen doen als ze zich zorgen maken over hun kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen ook in uw gemeente georganiseerd worden. Lees hier onze folder over preventieve ouderschapsondersteuning >>

Op adem komen met Time4You
Kinderen en tieners krijgen natuurlijk van alles mee van hun vlucht en alle spanningen daaromheen. Door het programma Time4You bieden we vluchtelingenkinderen ondersteuning zodat ze op adem kunnen komen. Ze krijgen handvatten om sterker in hun schoenen te staan op een AZC. De kinderen krijgen tijdens zogenoemde ‘Time4You’s’ bijvoorbeeld uitleg over wat er gebeurt in de asielprocedure of het leven in Nederland. Meer lezen over Time4You kan hier.

Kindervakantieweken
Even ontsnappen aan alle zorgen en lekker spelen op vakantie: dat is ontzettend belangrijk voor kinderen. Daarom organiseert VluchtelingenWerk al meer dan vijfentwintig jaar vakantieweken voor vluchtelingkinderen én voor eenoudergezinnen. We bieden verschillende soorten vakanties aan. Denk hierbij aan een kindercampingvakantie, chillvakantie of een speciale meidenweek. Tijdens de vakantie organiseren we allerlei spelletjes en sporten, waterfun, picknicks en er is genoeg ruimte voor gezelligheid en plezier. Zo bieden we even ontspanning en is er wat afleiding van alle spanningen.

Samenspel
Met ons muziekproject Samenspel laten wij kinderen van vluchtelingen even ontsnappen aan hun zorgen. Ook versterkt het project het vertrouwen in zichzelf en in de toekomst. Het project Samenspel bestaat uit twee onderdelen: een interactief lesprogramma en een aansluitend concert met een écht orkest in een grote concertzaal. De kinderen bereiden zich voor op het concert in de klas, waar zij samen de liedjes oefenen. Lees hier meer >>