placeholder

Over ons

VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.
placeholder

Hier doen wij het voor

Vluchtelingen zijn huis en haard ontvlucht vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie. We zetten ons in voor een rechtvaardige behandeling van deze mensen, die in een kwetsbare positie verkeren.

Enkele resultaten uit 2023

We bereikten in 2023 veel mensen met ons werk:

placeholder

73.000

asielzoekers begeleid bij hun asielprocedure
placeholder

37.000

vluchtelingen begeleid in de gemeenten
placeholder

6.750

vragen beantwoord door de juridische helpdesk
placeholder

4.000

aanvragen voor gezinsherenigingen gestart
placeholder

Bijna 9.000

vrijwilligers zetten zich in voor vluchtelingen
placeholder

Jaarverslag 2023: zo maakten wij het verschil

Ondanks de lange wachttijden en de politieke veranderingen maakten we ook in 2023 waardevolle impact. Voor vluchtelingen individueel, als groep en voor de samenleving.

placeholder

Onze locaties

VluchtelingenWerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. We doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land. VluchtelingenWerk is actief in alle asielzoekerscentra (azc’s) en in 74% van alle gemeenten in Nederland.

placeholder

De unieke kennis van VluchtelingenWerk

Naast dat we vluchtelingen bijstaan, werken we ook aan een welkome samenleving. Hiervoor zetten we onderzoek en onze campagnes in. Als pleitbezorger voor vluchtelingen richten we ons ook op het beleid van de overheid en politiek, zowel in Nederland als Brussel, en kaarten knelpunten aan in het nationale en internationale asiel- en integratiebeleid. Onze standpunten weerspiegelen ons werk.

Hoe zijn wij georganiseerd?

VluchtelingenWerk Nederland is één landelijke stichting. Door het hele land hebben wij lokale afdelingen en spreekuurlocaties. Op die manier is onze organisatie in nagenoeg alle opvangcentra en gemeenten actief.

Zo zijn wij georganiseerd