De Postcode Loterij helpt!

De Nationale Postcode Loterij bestaat al meer dan 30 jaar. Al sinds het begin steunt de Loterij het werk van VluchtelingenWerk en zijn wij partners. Elk jaar ontvangen wij een belangrijke bijdrage van de grootste goededoelenloterij van Nederland. In 2024 is dat maar liefst 10 miljoen euro. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Ontdek wat VluchtelingenWerk allemaal doet met de bijdrage van de Postcode Loterij.
placeholder

Steun bij belangrijke projecten voor vluchtelingen

VluchtelingenWerk ontvangt steun van de overheid voor de uitvoering van een deel van ons werk. Toch zijn er ook veel zaken die de overheid niet kan of wil financieren. De bijdragen van onze donateurs en die van de Postcode Loterij stellen ons in staat om belangrijk werk te doen dat de overheid niet financiert, zoals projecten voor kinderen in azc’s en noodopvang (Time4You) en projecten gericht op het versterken van draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving zoals Bakkie Doen en Bekend maakt Bemind. Daarnaast draagt de Loterij bij aan ons internationaal programma en aan het ondersteunen van onze vrijwilligers.

Bekijk hier al onze projecten

Innoveren en snel handelen

De steun van de Postcode Loterij maakt ook innovatie mogelijk. Een mooi voorbeeld daarvan is het digitale platform RefugeeHelp.nl. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en in korte tijd tienduizenden Oekraïners in ons land een veilig heenkomen zochten, hebben we in zeer korte tijd het digitale platform RefugeeHelp opgezet. Met dit platform konden we grote aantallen Oekraïense vluchtelingen snel van noodzakelijke informatie voorzien: over zaken als huisvesting, medische zorg, activiteiten en juridische hulp. Een extra bijdrage van de Postcode Loterij stelde ons in staat om het platform te verbeteren, uit te breiden en het ook voor alle andere vluchtelingen in Nederland beschikbaar te maken.

Neem hier een kijkje op Refugeehelp

Eigen bijdragen mogelijk voor projecten

VluchtelingenWerk ontwikkelt projecten om vluchtelingen te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, te voorkomen dat ze in de schulden raken of om vluchtelingkinderen in de opvang te ondersteunen. Voor deze projecten vragen we steun aan fondsorganisaties. Deze fondsen zijn vaak bereid om projectfinanciering te bieden, maar vragen ons om ook een eigen bijdrage te leveren. Dat kan met middelen van de Loterij en die eigen investering leidt ertoe dat deze fondsen eerder bereid zijn projecten te financieren. Bijvoorbeeld bij de EU-fondsen is 10% eigen investering voldoende om de andere 90% te verkrijgen.

Onafhankelijke belangenbehartiging

VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen. We stellen ons regelmatig kritisch op tegenover het vluchtelingenbeleid van de overheid. De bijdrage die we van de Nationale Postcode Loterij ontvangen en de bijdragen van onze donateurs stellen ons in staat om dat onafhankelijk te doen. Tegelijkertijd kunnen we de overheid ook garanderen dat wij hun subsidies niet gebruiken voor beleidsbeïnvloeding, maar die uit eigen middelen financieren.

Samengevat:

Met de steun van de Postcode Loterij kan VluchtelingenWerk:

  • zich onafhankelijk opstellen van de overheid en opkomen voor de belangen van vluchtelingen;

  • projecten uitvoeren die de overheid niet wil of kan financieren voor kinderen in azc’s en noodopvang, zoals Time4You;

  • projecten uitvoeren die bijdragen aan meer draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving zoals Bakkie Doen en Bekend maakt Bemind;

  • onze aanpak vernieuwen: een mooi voorbeeld daarvan is het digitale platform RefugeeHelp waar vluchtelingen alle mogelijke informatie over hun verblijf in Nederland kunnen vinden.;

  • vermogensfondsen willen onze projecten vaak steunen met grote bijdragen, maar vragen ons om ook zelf een deel van de kosten te betalen. De Postcode Loterij maakt dat mogelijk.

  • we stellen ons regelmatig kritisch op tegenover het vluchtelingenbeleid van de overheid. Door de steun van de Postcode Loterij kunnen we dit blijven financieren.

Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil  

Nationale Postcode Loterij

 

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.   

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. <hier de naam van jullie organisatie invullen> en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). 

Help ook mee en doe een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid.