Over VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland

VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland is een van de vijf regionale stichtingen van de vereniging VluchtelingenWerk Nederland. Onze vrijwilligers en medewerkers begeleiden asielzoekers en vluchtelingen in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland in alle opvanglocaties en bijna alle gemeenten. 
placeholder

Wat doet VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland?

Wij bieden asielzoekers en vluchtelingen juridische ondersteuning in asielzoekerscentra. Wanneer zij in Nederland mogen blijven en verhuizen naar een ‘eigen’ woning begeleiden onze maatschappelijke begeleiders hen bij het opbouwen van een bestaan in Nederland, onder andere op het gebied van taal en werk. Uitgeprocedeerde asielzoekers begeleiden wij bij een zelfstandige terugkeer. Daarnaast bieden we (op projectbasis) gespecialiseerde ondersteuning op verschillende gebieden. Lees alles over onze werkzaamheden>>

Zo ziet onze organisatie eruit

VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland is een zelfstandige stichting en lid van de landelijke vereniging VluchtelingenWerk Nederland. Onze vrijwilligers en medewerkers begeleiden vluchtelingen in hun eigen gemeente. Deze lokale teams worden aangestuurd vanuit onze regionale organisatie. Onze regio is onderverdeeld in verschillende gebieden. 

Midden in de samenleving

Wij doen ons werk vanuit tientallen kantoren door de hele regio. Veel van deze kantoren zijn wijkgericht en bevinden zich op plekken waar mensen samenkomen, zoals in buurthuizen en bibliotheken. Ook werken we veel samen met lokale partners zoals gemeenten, woningcorporaties en burgerinitiatieven.

Onze vrijwilligers 

Onze 3.000 vrijwilligers vormen de kern van onze organisatie. Zij ondersteunen asielzoekers en vluchtelingen met praktische zaken, maar bieden hen ook een luisterend oor. Onze vrijwilligers krijgen een professionele training, kunnen online-modules volgen en kunnen terugvallen op een teamleider. De vrijwilligers vormen de brug tussen de vluchtelingen en de samenleving. Daarnaast hebben zij een belangrijke signaleringsfunctie.

Link