Project Wake Up Your Mind!

Met het project Wake Up Your Mind! brengen we Nederlandse jongeren en jongeren met een vluchtelingachtergrond met elkaar in contact om maatschappelijke impact te maken. Dit gebeurt in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT).
placeholder

   

Samen impact maken

Vluchtelingjongeren willen graag meer contact met Nederlandse leeftijdsgenoten. Nederlandse leeftijdsgenoten zijn op hun beurt vaak nieuwsgiering naar vluchtelingen. Toch weten de groepen elkaar niet altijd te vinden. Daarom brengt ons project Wake Up Your Mind! hen samen. Tijdens dit project komen jongeren tussen 17 t/m 29 jaar aan wekelijks bij elkaar om samen maatschappelijke impact te maken. Gelijkwaardigheid staat voorop. Jongeren bedenken samen een activiteit waar ze naar toe werken. Denk aan vloggen over het leven in een azc, koken met buurtbewoners of een sportdag organiseren. De jongeren worden begeleidt door VluchtelingenWerk, ontvangen een korte introductiecursus over VluchtelingenWerk en nemen deel aan aanvullende workshops. Jongeren t/m 29 mogen nu meedoen!

Meld je hier aan

Maatschappelijke Diensttijd (MDT)

Het project Wake Up Your Mind! brengen we Nederlandse jongeren en jongeren met een vluchtelingachtergrond samen. Het project is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jongeren slaan, onder professionele begeleiding van VluchtelingenWerk, de handen ineen om in een groep een eigen bedacht project tot stand te brengen. De groep mag zelf bepalen wat zij organiseren, zolang de activiteit maar een link heeft met het werk van VluchtelingenWerk en de inclusieve samenleving. Denk aan: vloggen over het leven in azc’s, een foto-expositie maken over jonge vluchtelingen, een sportdag organiseren voor kinderen in het azc of het houden van een (bijvoorbeeld) Syrisch cultureel evenement.

Looptijd en doelstellingen

Project Wake Up Your Mind! is eind 2020 gestart en loopt tot eind 2025. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend.

placeholder

337

jongeren werkten samen aan maatschappelijke projecten (doelstelling: 520 jongeren).
placeholder

15

steden in Nederland bieden de mogelijkheid deel te nemen aan Wake Up Your Mind! (doelstelling: 13 steden).
placeholder

34

groepen werkten al samen aan een project (doelstelling: 52 groepen).

Professionele begeleiding en workshops

VluchtelingenWerk brengt jongeren bij elkaar die vervolgens  in een groep wekelijks vier tot zes uur samenkomen. Met behulp van professionele begeleiding en workshops vanuit VluchtelingenWerk werkt het team aan een realistisch plan. Vijf maanden later blikken de jongeren samen terug op wat hebben geleerd en op de behaalde successen. 

Meer begrip 

Met project Wake Up Your Mind! leren jongeren met en zonder vluchtelingachtergrond elkaar kennen. Deze ontmoetingen zorgen voor meer begrip, en een begripvolle samenleving zorgt voor een betere integratie. Daarnaast leren de jongeren meer over samenwerken en organiseren. De talentontwikkeling binnen het project helpt de jongeren in hun verdere (studie)loopbaan.

Image 1
Image 2
Image 3

In deze steden organiseren we Wake Up Your Mind!

Meer weten?

Wil je meer weten over Wake Up Your Mind! in jouw gemeente? Vul het contactformulier in of neem contact op via wakeupyourmind@vluchtelingenwerk.nl

Ga naar het contactformulier