placeholder

Steun Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne duurt voort. Daarom blijft jouw steun hard nodig. Kijk hier wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Hoe kan ik Oekraïense vluchtelingen helpen?

placeholder

Ik bied huisvesting aan

Bied jij je huis aan voor de opvang van vluchtelingen?

Alle informatie op een rij

placeholder

Ik wil vrijwilliger worden

Wil jij je inzetten voor vluchtelingen?

Meld je aan als vrijwilliger

placeholder

Ik bied spullen / een initiatief aan

Waar in Nederland kun je goederen doneren voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland?

We brengen het in kaart

placeholder

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen en informatie over hun procedures, opvang en het bieden van hulp.

Lees de veelgestelde vragen

placeholder

Informatie voor gevluchte Oekraïners - Інформація для біженців з України

Information for refugees from Ukraine, Інформація для біженців з України, Информация для беженцев из Украины:

Op refugeehelp.nl verzamelen we alle informatie voor gevluchte Oekraïners die in Nederland zijn of van plan zijn hierheen te komen. De informatie is beschikbaar in Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Ga naar refugeehelp.nl
placeholder

Lokale initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne

Door heel Nederland zijn vanaf het begin van de oorlog hartverwarmende acties gestart om vluchtelingen uit Oekraïne bij te staan. Je vindt hier een overzicht van initiatieven van lokale organisaties die bij ons bekend zijn. Deze pagina wordt regelmatig aangepast.
Let op: het gaat hier om particuliere initiatieven waar VluchtelingenWerk niet bij betrokken is en daarom niet de verantwoordelijkheid voor draagt.

Lokale initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne
placeholder

Dossier Oekraïne

Op 24 februari 2022 valt het Russische leger Oekraïne binnen. De oorlog maakt veel slachtoffers onder burgers en miljoenen mensen uit Oekraïne zoeken een veilig heenkomen. In dit dossier lees je de laatste stand van zaken en krijg je meer achtergronden.

Lees meer over de situatie in Oekraïne

Wie doet wat?

Deze landelijke organisaties zetten zich samen in om vluchtelingen in Nederland goed op te vangen.

Meer informatie over deze organisaties

placeholder

Begeleiding en belangenbehartiging

Wij staan in elk asielzoekerscentrum klaar, geven begeleiding aan vluchtelingen in Nederland, komen op voor hun belangen en ondersteunen lokale partnerorganisaties in en om Europa.
placeholder

Gastgezinnen voor statushouders

Takecarebnb biedt logeerplekken voor statushouders bij gastgezinnen in Nederland.
placeholder

Slachtofferhulp

Emotionele ondersteuning aan mensen in Nederland (zoals familieleden) die betrokken zijn bij personen in Oekraïne; en vanwege die situatie emotionele opvang wensen.
placeholder

Uitvoering van het vreemdelingenbeleid in Nederland

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt alle verzoeken van mensen die in Nederland verblijf willen aanvragen of die Nederlander willen worden
placeholder

Bouw van een supportnetwerk

OpenEmbassy is bezig een netwerk te bouwen van mensen in Nederland die van steun kunnen zijn voor Oekraïners die hier aankomen of hier zijn en niet terug kunnen gaan.
placeholder

Hulp aan noodopvanglocaties

UNICEF geeft advies aan lokale vrijwilligersorganisaties en biedt een training om kinderen een veilige speelplek (kinderkamer) te bieden in noodopvanglocaties.
placeholder

Advies voor vluchteling-studenten

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd en willen studeren of werken helpen we op weg met informatie en advies.
placeholder

Plaatsing en opvang van asielzoekers

Het COA is verantwoordelijk voor plaatsing en opvang van asielzoekers in opvanglocaties verspreid over heel Nederland, totdat over hun asielaanvraag is beslist.
placeholder

Noodhulp en monitoring

UNHCR is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. UNHCR Nederland houdt toezicht op de uitvoering van het Vluchtelingenverdrag in Nederland. Sinds 2014 heeft UNHCR een noodhulpoperatie in Oekraïne.
placeholder

Juridische hulp aan kinderen op de vlucht

Defence for Children komt op voor de rechten van kinderen. De Kinderrechtenhelpdesk is het kloppend hart van de organisatie. 

placeholder

Noodhulp

Stichting Vluchteling ondersteunt twee regionale noodhulp organisaties die hulp bieden in Oekraïne en de omringende landen.
placeholder

Mentale hulp bij angst en onzekerheid

MIND Korrelatie is er voor iedereen die angstige en onzekere gevoelens ervaart door de oorlog in Oekraïne en de dreiging die daarvan uitgaat. Telefonisch of via chat.
placeholder

Hulp voor dieren uit Oekraïne

Op het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne kan hulp aangevraagd worden voor dieren die de oorlog zijn ontvlucht.

placeholder

Protestantse Kerk in Nederland

Protestantse Kerk in Nederland roept onze plaatselijke kerken in Nederland op om Oekraïense vluchtelingen gastvrij te ontvangen en hun hulp aan te bieden aan de burgerlijke gemeenten.
placeholder

Kerk in Actie

Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen.
placeholder

Save the Children

Save the Children pleit voor bescherming van kinderen en hun families op de vlucht, het naleven van het internationaal humanitair recht en het stoppen van het gebruik van explosieven in bevolkte gebieden.
placeholder

Opvang en voogdij

Nidos regelt de opvang en voogdij voor alleenstaande minderjarige vluchtelingkinderen.
placeholder

Refugee Talent Hub

De Refugee Talent Hub brengt werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar met betaalde banen als doel.
placeholder

Taalondersteuning

Global Talk staat vluchtelingen bij met taalondersteuners zodat de vluchtelingen zich in ieder geval verstaanbaar kunnen maken en begrijpen wat er wordt uitgelegd.
placeholder

Zorg en ondersteuning

Het landelijk expertisecentrum Pharos draagt bij aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen, en heeft aandacht voor het algehele welzijn van Oekraïense vluchtelingen.
placeholder

Leger des Heils

Het Leger des Heils zet zich nationaal en internationaal in voor Oekraïense vluchtelingen, en coördineert noodopvang en biedt noodhulp.

Contact

Heb je een vraag en vind je het antwoord niet terug op deze website, bijvoorbeeld bij onze veelgestelde vragen, of op de pagina spullen doneren?

Bel dan: 020 300 1414 of mail naar oekraine@vluchtelingenwerk.nl

Bereikbaarheid van het telefoonnummer: Maandag t/m donderdag: 9 - 21 uur. Vrijdag: 9 - 17 uur. Zaterdag: 10 - 14 uur.

Wil je een lokaal of regionaal initiatief voor Oekraïense vluchtelingen aanmelden? Kijk dan op de pagina met initiatieven