placeholder

Gezinshereniging

Vluchtelingen moeten soms de hartverscheurende keuze maken om gezinsleden tijdelijk achter te laten. Deze dierbaren kunnen later veilig nareizen dankzij het recht op gezinshereniging. Maar hoe werkt dat precies? 

Hoe werkt gezinshereniging?

In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat iedereen het recht heeft op een gezinsleven. Vluchtelingen hebben dat recht dus ook. 

  • Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft een statushouder drie maanden de tijd om gezinshereniging aan te vragen.
  • Gezinshereniging is in de basis alleen voor partners (geregistreerd of getrouwd) en voor minderjarige kinderen.
  • Jongvolwassen kinderen tot 25 jaar mogen alleen overkomen als zij aantoonbaar afhankelijk zijn van hun ouders, nog thuis wonen en zelf geen gezin hebben.
  • Minderjarige kinderen die alleen zijn gevlucht, mogen herenigen met hun ouders. Eventuele broers en zussen kunnen een aanvraag doen om met hun ouders mee te reizen. 
  • Gezinsleden die hierheen komen, mogen in eerste instantie vijf jaar blijven. Hun vergunning is afhankelijk van de familieband. Als de familieband verbroken wordt, bijvoorbeeld door een scheiding, kan de vergunning worden ingetrokken.
Bekijk alle voorwaarden voor gezinshereniging
placeholder

Lange wachttijden

Door achterstanden bij de IND duurt het proces om je gezin hierheen te halen steeds langer. Vanaf het moment van aankomst van een vluchteling kan het op dit moment drie jaar duren tot gezinsleden naar Nederland mogen komen.

Vluchtelingen en hun gezinsleden krijgen in eerste instantie een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar, waarna ze een permanente vergunning kunnen aanvragen of kunnen naturaliseren tot Nederlander. Als het in de tussentijd veilig wordt in hun land van herkomst, wordt de verblijfsvergunning ingetrokken.

Onze steun bij gezinshereniging

Belangrijke cijfers

0,4

gezinsleden per vluchteling

Per vluchteling volgen er gemiddeld 0,4 gezinsleden. (Bron: CBS)

nareizigers

In 2022 kwamen er 10.925 mensen op basis van gezinshereniging naar Nederland. (Bron: CBS)

van de nareizigers waren nog kind

Van die 10.925 mensen, waren er 5.655 minderjarig. Dat is dus iets meer dan de helft. (Bron: CBS)

Goed om te weten

Hoe zit het nu echt met gezinshereniging en nareis op nareis? Lees het hieronder. Of bekijk alle veelgestelde vragen over gezinshereniging.

placeholder

Ik weet niet hoe ik mijn kinderen moet vertellen dat het nog heel lang gaat duren voordat we elkaar zien.’ – Samah uit Jemen

Ons standpunt over gezinshereniging

Vluchten is levensgevaarlijk. Soms moeten mensen hun geliefden achterlaten. Niemand doet dit vrijwillig. De zorgen blijven, ook als de gevluchte persoon zelf in veiligheid is. Zolang naaste familie nog gevaar loopt, is het onmogelijk om een nieuw leven op te bouwen. Gezinshereniging is daarom essentieel en is niet voor niets een recht.

Daarbij gaat het oma een relatief klein aantal mensen. Beperkende maatregelen zouden leiden tot een afname van enkele duizenden migranten per jaar. Tegenover de totale migratie (enkele honderdduizenden migranten per jaar) is dit geen grote groep, maar wél een heel kwetsbare.

Lees ons volledige standpunt

Onze thema's

placeholder

Migratiedeals

placeholder

Werken

placeholder

Wonen

placeholder

Opvang

Geef vluchtelingen uw stem

In de discussie over vluchtelingen is het soms moeilijk om feit van fabel te onderscheiden. Met uw steun kunnen we ons blijven inzetten voor de belangen van vluchtelingen en het eerlijke verhaal vertellen.