placeholder

Migratiedeals

Gewelddadige push-backs op land en zee. Niemand wil dat dit het lot is van vluchtelingen. Maar iedereen snapt ook dat Nederland niet alle vluchtelingen kan opvangen. Zijn migratiedeals, zoals de Turkijedeal, een oplossing? We leggen het aan je uit.

placeholder

Pushbacks in Europa: 'Ze schoten expres rond onze voeten en hoofden'

In 2019 vlucht Reza halsoverkop uit Iran, samen met zijn zwangere vrouw en twee jonge kinderen. Drie jaar later zijn ze nog altijd op de vlucht en worden ze in ieder Europees land bruut geweerd.

...

Belangrijke cijfers

wordt opgevangen in de regio

In Europa is sprake van een opvangcrisis. Maar dat betekent niet dat de meeste vluchtelingen ook daadwerkelijk naar ons continent komen. De meeste vluchtelingen blijven in hun eigen land en van de vluchtelingen die buitenlandse bescherming nodig hebben, wordt 70% opgevangen in een buurland. Azië vangt dan ook de meeste vluchtelingen (41,7%) op van alle continenten. (Bron: UNHCR)

vluchtelingen kwamen over zee

Voor zover bekend, maakten 159.500 vluchtelingen in 2022 de gevaarlijke oversteek naar Europa via zee. (Bron: UNHCR)

overleefden de oversteek niet

Van de 159.500 vluchtelingen die in 2022 de oversteek hebben gemaakt, hebben ruim 3.000 de tocht niet overleefd. (Bron: UNHCR)

De Tunesië- en Turkijedeal

Ons standpunt over migratiedeals

Geen enkel land kan alle vluchtelingen opvangen. Ieder land heeft een limiet. In het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties, dat door meer dan 150 landen is ondertekend, staat dan ook dat opvanglanden over de hele wereld erop kunnen vertrouwen dat zij er niet alleen voor staan. 

Hoewel de Tunesiëdeal een voorbeeld is van hoe het niet moet, zijn migratiedeals niet per se slecht en kunnen ze juist van waarde zijn, zolang de bescherming van mensenrechten centraal staat en het land veilig is om te verblijven.

Verder is het noodzaak dat Europa zorgt voor veilige, legale vluchtroutes en voor een eerlijke herverdeling van vluchtelingen. Geen enkel land mag de laatste halte worden, zoals in Turkije gebeurde en nu in Tunesië opnieuw dreigt te gebeuren. Het is heel simpel: alle landen zullen hun aandeel vluchtelingen opvangen als zij erop kunnen vertrouwen dat andere landen dat ook doen.

Onze internationale steun

Geef vluchtelingen uw stem

In de discussie over vluchtelingen is het soms lastig om feit van fabel te onderscheiden. Met uw steun kunnen we ons blijven inzetten voor de belangen van vluchtelingen en het eerlijke verhaal vertellen.

Onze thema's

placeholder

Gezinshereniging

placeholder

Opvang

placeholder

Werken

placeholder

Wonen