Vrijwilligers in Ter Apel

Een team vrijwilligers van Vluchtelingenwerk ondersteunt asielzoekers tijdens hun verblijf en asielprocedure. Bij Vluchtelingenwerk in Ter Apel werken in totaal zo'n 20 vrijwilligers met uiteenlopende leeftijden en achtergronden.
placeholder

Een asielzoeker in Nederland moet zich hier aanmelden. Na registratie verblijft de asielzoeker in de POL: Proces Opvang Locatie.

VluchtVerhaalAnalyse

Een team vrijwilligers van Vluchtelingenwerk ondersteunt asielzoekers tijdens hun verblijf en asielprocedure. Hoofdzaak is voorlichting geven, over de stappen die ze moeten doorlopen en allerlei praktische zaken.
Een speciale taak van de vrijwilligers in Ter Apel is om in gesprek te gaan met de asielzoekers. Voor cliënten is het belangrijk om hun vaak tragische verhaal te delen, vooral het vluchtverhaal, de redenen om je niet veilig te voelen. Goed luisteren is essentieel. De 'VluchtVerhaalAnalyse' vormt een degelijke voorbereiding voor de asielzoeker voordat de advocaat deze gaat bijstaan.

Je hebt inlevingsvermogen nodig

Bij Vluchtelingenwerk in Ter Apel werken in totaal zo'n 20 vrijwilligers met uiteenlopende leeftijden en achtergronden. “We werken in een hele professionele organisatie: er is goede coaching, opleiding, training. Je leert over internationale regelgeving, maar ook database, informatiebronnen, er is een helpdesk. Je moet een beetje weten wat er speelt, hoe de wereld in elkaar zit.
Het is geen kwestie van 'ik doe het wel even'. Je hebt inlevingsvermogen nodig, maar moet ook los kunnen laten. Je kunt soms enorm geraakt worden. Wij praten en overleggen onderling veelvuldig met elkaar. Je krijgt veel te horen, dat moet je verwerken.

'iedere dag is anders en het werk is buitengewoon zinvol!'

Marieke deelt haar eerste ervaring: het was de enige overlevende van een gezin. Hij vertelde alsof het niet over hemzelf ging. Hoge golven op zee, zijn vriend sloeg overboord. Vanwege het gewicht moest alle bagage overboord – waarin foto's van zijn ouders. Toen had hij niets meer...
Mellie, al 14 jaar bij Vluchtelingenwerk: als stagiaire Sociale Dienstverlening dacht ik na de eerste twee weken: ik kap ermee, zulke verschrikkelijke dingen hoorde ik... Een begeleider zei: 'stop het in een denkbeeldig vakje en neem het mee'. Dat was de beste les, daarom zit ik hier nog.
Het zijn vreselijke verhalen. Jonge jongens gaan de halve wereld over. Dan denk je soms aan je eigen kinderen en hoe veilig en beschermd die hier opgroeien.”

Ondanks de ingewikkelde en emotionele opgave is de sfeer onderling prettig en ontspannen. Ze zijn het hierover eens: het is niet gemakkelijk, maar je leert elke dag, iedere dag is anders en het werk is buitengewoon zinvol!

Kom jij ons team versterken? Stuur een mail naar: polterapel@vluchtelingenwerk.nl

Met dank aan Henk, Mellie, Willy, Marieke en Jan

Tekst Margriet Oostra