placeholder

Van aankomst naar toekomst

Wij ondersteunen vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.

Wat onze vrijwilligers doen

Met 12.500 vrijwilligers ondersteunen wij asielzoekers in de opvangcentra en vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen in Nederland.

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes nascetur.

De eerste dagen in Nederland

De eerste dagen in Nederland

De eerste stappen van een asielzoeker in Nederland
placeholder
14/16 Captions. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes nascetur.

De asielprocedure doorlopen

De asielzoeker krijgt soms al binnen een paar dagen een eerste gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Maar soms kan het maandenlang duren. Gedurende die tijd kan hij terecht in het kantoor van VluchtelingenWerk. Hier staan vrijwilligers hem bij met een luisterend oor en antwoorden op juridische vragen. Als hij dat wil kan een vrijwilliger ook aanwezig zijn tijdens de gehoren met de IND.

Begeleiding bij de asielprocedure

Opgroeien in een asielzoekerscentrum

Kinderen vluchten mee met hun ouders of reizen hen later achterna. Ze komen samen met hun ouders terecht in een opvanglocatie. Deze kinderen moeten wennen aan hun nieuwe leven in Nederland en hebben zorgen over de toekomst. Onze vrijwilligers praten met hen over de procedure en waar ze tegenaan lopen. In de zomervakantie gaan ze mee met onze vakantieweken voor vluchtelingkinderen.

Begeleiding aan kinderen

Draag een steentje bij

VluchtenlingenWerk bestaat uit een grote community. Je kan helpen op allerlei verschillende manieren.

placeholder

“Het is zo fijn om kinderen te zien ontwikkelen.”

Annelies (68) uit Groningen
Ja, ik help ook mee!

Herenigen met gezinsleden

Als de asielzoeker hoort dat hij in Nederland mag blijven, krijgt hij officieel een vluchtelingenstatus. De procedure om weer herenigd te worden met je achtergebleven gezinsleden, kan dan van start gaan. Onze vrijwilligers steunen vluchtelingen met het invullen van de papieren en al het regelwerk om gezinsleden naar Nederland te krijgen.

Begeleiding bij gezinshereniging
placeholder
14/16 Captions. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes nascetur.

Een huis in de gemeente

Zodra een vluchteling een verblijfsvergunning heeft, krijgt hij een huis toegewezen in een gemeente. Eenmaal aangekomen in zijn nieuwe woonplaats, maakt hij kennis met de lokale vrijwilligers van VluchtelingWerk. Hij krijgt een maatschappelijk begeleider die hem wegwijs maakt bij alle maatschappelijke organisaties en voorzieningen.

Maatschappelijke begeleiding