Muyesser heeft voor hereniging met haar zoon toestemming nodig van haar verdwenen man

Verhaal, 9 juli 2021
Leestijd, 2 min.
Hoewel ze mensen zouden moeten beschermen en verder helpen, handelen overheidsinstanties steeds vaker vanuit wantrouwen. Door in lood gegoten termijnen, torenhoge bewijslast en strenge interpretatie van de regels verdwijnt de menselijke maat en worden vluchtelingen vermalen door het systeem. VluchtelingenWerk luidt de noodklok en bundelt schrijnende voorbeelden uit de praktijk. Deze keer: Muyesser, die voor hereniging met haar zoon toestemming nodig heeft van haar verdwenen man.
placeholder

Chinees strafkamp

De zoon van de Oeigoerse Muyesser* mag pas naar Nederland komen als zijn vader officieel toestemming geeft voor zijn vertrek. Een onmogelijke opgave want hij zit hoogstwaarschijnlijk gevangen in een Chinees strafkamp. 'Wanneer ik uitleg aan Muyesser dat we daar een verklaring van moeten hebben óf moeten laten zien dat ze zich "heeft ingespannen" om aan zo’n verklaring te komen, kijkt ze me aan of ik gek ben', vertelt haar advocaat Petra Kramer-Ograjensek. 'Want ik weet toch dat ze juist asiel heeft gekregen vanwege de dreiging van de Chinese overheid?'

Onmogelijke opgave

Het 'inspanningsbeleid', dat mensen vraagt te bewijzen dat ze een document níet kunnen bemachtigen, is al lastig uit te leggen, maar helemaal in deze situatie. Kramer-Ograjensek: 'Het is algemeen bekend én met allerlei rapporten te onderbouwen dat Oeigoeren in China zwaar worden onderdrukt. Om die reden heeft Muyesser haar zoon al jaren niet meer gesproken. De jongen woont bij zijn opa, de vader van zijn vader.

Verdwenen van de aardbodem

Via een bekende uit de buurt lukt het moeder en zoon om soms berichten door te geven. Het uitwisselen van algemeenheden is al gevaarlijk, laat staan vragen over identiteitspapieren, geboorteaktes en de reden waarom zijn vader opeens van de aardbodem is verdwenen.' Toch houdt de IND vast aan de zogenoemde bewijslast. 'Er wordt alsnog van Muyessers zeventienjarige zoon verwacht dat hij achter documenten aan gaat. "Wat denkt u dat er met hem gebeurt als hij dat doet?" schreef ik in mijn bezwaarschrift aan de IND.'

* De naam Muyesser is gefingeerd

Steun vluchtelingen als Muyesser

Iedere vluchteling zoals Muyesser heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.