Saeed (57) over zijn 'speciale plek' in Nederland: aan de Amsterdamse grachten

Verhaal, 15 maart 2020
Leestijd, 2 min.
In de rubriek 'Mijn plek' vertellen vluchtelingen over een speciale plek in Nederland, die na hun aankomst veel voor hen betekende. Deze keer: Saeed Al-Gariri (57), schrijver, dichter en gastonderzoeker aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. In de cafés langs de Amsterdamse grachten voelt Saeed zich kalm en denkt daar terug aan Mukalla, een prachtige havenstad in Jemen.
placeholder

Fluisterend water

Wanneer ik me nostalgisch voel, ga ik naar een café langs een van de grachten naast de oude, door fluisterend water omgeven grachtenpanden in Amsterdam. Daar herinner ik me mijn vrienden en onze prettige avonden in de open cafés met lekkere thee aan de zee in Mukalla, een mooie stad en zeehaven die aan de oevers van de Arabische Zee ligt.

De kleine details

Onze relatie met plekken heeft een sentimentele en filosofische dimensie. De Amsterdamse huizen die hun voeten in het water wassen maken me gelukkig. Terwijl ik mijn thee of cappuccino drink, zie ik de witte huizen voor me die hun voeten wassen in de zee van Mukalla, haar straten, steegjes en populaire markten. Alle kleine details schijnen voor mijn ogen, het rustige leven en de vriendelijke mensen die hun geluk uit het niets maken. In dit café aan een Amsterdamse gracht spreek ik meestal met vrienden af. Soms schrijf ik hier een gedicht, een andere keer een artikel of belangrijke plannen en ideeën voor de toekomst.

Liedjes van liefde

Steden zijn net als vrouwen. Misschien vind je toevallig het gezicht van je moeder of geliefde in een stad. Dan zingt je hart liedjes van liefde. Kortom, ik ben hier op mijn oude plek. Ik houd van Amsterdam en wandel hier altijd rond met een spirituele intimiteit. Vervreemding heeft geen zin. Alsof alles hier mij al lang geleden leerde kennen of alsof ik mijn eerste stad nooit heb verlaten.

- Dit artikel verscheen eerder in VluchtelingenWerk Magazine. Lees het magazine online >> -