Spelen ondanks alles

Verhaal, 13 september 2023
Leestijd, 2 min.
In Nederland verblijven duizenden gevluchte kinderen met hun ouders in tijdelijke (nood)opvanglocaties. Wij gingen langs in Rosmalen en spraken met twee kinderen over school, spelen, slapen en samenleven.
placeholder

Ik wil een gewoon huis met een keuken, zodat mama weer zelf kan koken

Ishan 10 uit Turkije

’Op internet zag de noodopvang er mooi uit, met een eigen kamer en computers. Maar ik zit hier nu een jaar met mijn ouders en mijn twee broers en het valt erg tegen. Onze kamer is veel te klein, er is geen ruimte om te lopen. De afwasplekken en de wc’s en douches zijn heel vies. Maar het allerergste is dat mama hier niet zelf kan koken. We krijgen kant-en-klaarmaaltijden die we in de magnetronmoeten opwarmen. Dat eten is vies, vaak pasta of aardappels met saus. Ik hou niet van saus. Ik mis de manti ‘Turkse ravioli’ die mama vroeger maakte. Het is wel leuk dat ik hier veel vrienden heb en dat we buiten kunnen voetballen en tennissen. 

Ik hou ook van lezen. Nu lees ik een Turks boek over monsters. Toen we vluchtten, kon ik alleen mijn etui met pennen en mijn rummikubspel meenemen. Dat spel hebben we hier in de opvang echt heel vaak gespeeld. In een noodopvanglocatie wonen is niet leuk. Ik wil een gewoon huis, met slaapkamers, een woonkamer en een zolder. En een keuken, zodat mama weer zelf kan koken.’ 

placeholder

'We wachten tot mijn vader komt’

Suhail (8) uit Syrië

'Samen met mijn moeder en mijn zus woon ik al lang op deze kamer. We wachten op mijn vader. Elke dag ga ik met de bus naar school. Dat vind ik heel leuk, ik hou van leren en ik heb een juf en meester die ik allebei lief vind. Toen we gevlucht waren, woonden we eerst een poosje in Abu Dhabi. Daar leerde ik Engels. Hier leer ik Nederlands lezen en schrijven, rekenen en knutselen. Soms vraagt mama of ik dingen voor haar wil vertalen, want ik vind Nederlands niet zo moeilijk. De papieren muts die ik draag, heb ik op school gemaakt toen de juf jarig was. Ik heb er een plaatje van voetballer Messi opgeplakt, want ik ben fan van Messi. Ik voetbal zelf ook met mijn vrienden. Ik ben eigenlijk altijd wel blij. 

Alleen als de iPad of de telefoon van mama kapot is, ben ik een beetje verdrietig. Ik hou erg van knutselen. Vaak zit ik op onze kamer aan tafel om te tekenen en te plakken. Bij Time4You knutselen we ook. Ze hebben veel stiften en we krijgen er limonade en koekjes.’ 

Steun kinderen als Suhail

Duizenden kinderen leven maandenlang in de noodopvang in Nederland. Maar kwetsbare kinderen als Suhail horen hier niet thuis. Laat kinderen in de noodopvang weer lachen en spelen. Help daarom nu mee met een gift.