, 12 februari 2018

Verslag: VluchtelingenWerk actief in Kenia

Kenia vangt veel vluchtelingen en asielzoekers op: ruim 400.000. Het overheidsbeleid is er op gericht om vluchtelingen onder te brengen in vluchtelingenkampen. De situatie in deze kampen is vaak erbarmelijk. De bewoners zijn bijna volledig afhankelijk van internationale hulporganisaties. VluchtelingenWerk probeert lokale organisaties te ondersteunen bij het verlenen van hulp in die vluchtelingenkampen.
placeholder

VluchtelingenWerk bezocht in april 2011 het vluchtelingenkamp Kakuma. Hieronder staat een foto-verslag, klik op de foto's om ze in groot formaat te bekijken.

Langdurig verblijf in miserabele omstandigheden

Het overgrote deel van de vluchtelingen die Kenia opvangt is afkomstig uit Somalië (80%), de rest voornamelijk uit Soedan en Ethiopië. De kampen waar zij worden opgevangen liggen in afgelegen en arme gebieden en zijn overvol. Het is geen uitzondering dat vluchtelingen er tientallen jaren blijven omdat ze nergens anders heen kunnen. Het leven in deze kampen is erg zwaar en mensen zijn afhankelijk van internationale hulporganisaties.

Delen van kennis en ervaring

VluchtelingenWerk vindt het erg belangrijk dat lokale organisaties betrokken zijn bij hulp aan vluchtelingen in hun eigen land. In vluchtelingenkamp Kakuma bij de Soedanese grens ondersteunen we daarom de Keniaanse vluchtelingenorganisatie Refugee Consortium of Kenya (RCK) met geld van PSO. Onze jarenlange kennis en ervaring met rechtshulp aan vluchtelingen is ook in Kenia bruikbaar.

Juridische steun hard nodig

Het kantoortje van RCK in Kakuma is met steun van Vluchtelingenwerk opgezet. Er werkt nu één Keniaanse advocaat, die vluchtelingen ondersteunt met hun asielaanvraag bij de UNHCR. Maar de advocaat staat vluchtelingen ook bij in andere rechtszaken. Op gezette tijden komt er een mobiele rechtbank in het vluchtelingenkamp met rechters die oordelen in lopende zaken. Op die manier wordt bijgedragen aan rechtszekerheid in het kamp. Belangrijk, want mensen zitten hier vaak vele jaren.