VluchtelingenWerk luidt de noodklok over de situatie in Griekse kampen

De situatie op de Griekse eilanden verslechtert met de dag. Door het coronavirus is de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog onhoudbaarder geworden dan deze al was. In de kampen zijn op dit moment nauwelijks mogelijkheden om de verspreiding af te remmen. Een catastrofe dreigt. Wij luiden de noodklok.
placeholder

Petitie en demonstraties voor vluchtelingkinderen

Op vier juni lanceren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen. Ook vinden acties plaats in het hele land. De oproep aan het kabinet wordt steeds breder en luider.

Extreem kwetsbaar

Alleenstaande kinderen zijn in de Griekse kampen extreem kwetsbaar: ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. VluchtelingenWerk is samen met Defence for Children en Stichting VluchtelingenWerk de aanjager van deze 'coalition of the willing', die het kabinet al maanden oproept haar verantwoordelijkheid te nemen voor de zich alsmaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden.

 

Massale oproep aan kabinet voor opvang alleenstaande vluchtelingenkinderen

Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Zanger Joshua Nolet van de populaire band Chef’ Special organiseert met onder meer onze ambassadeurs Mo Hersi en Dieuwertje Blok '5 minuten stilte' op Instagram, met een protestbord pontificaal in beeld. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingkinderen in Nederland zó groot.

 

Catastrofe dreigt op Griekse eilanden: Evacuatie van levensbelang

De corona-crisis is van een ongekende omvang. Solidariteit voor de meest kwetsbaren staat nu centraal, zowel nationaal als internationaal. Dat geldt ook voor de vluchtelingen die muurvast zitten op de Griekse eilanden. Het corona-virus heeft inmiddels Lesbos bereikt, waar 40.000 mensen opeengepakt leven in overvolle, onhygiënische vluchtelingkampen. De gevolgen zijn mogelijk catastrofaal.

Overleven in kamp Moria

Atifa

De Afghaanse Atifa is 17 jaar en woont in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. In dit filmpje vertelt ze over haar leven in het kamp:

 

Fereshteh

Fereshteh en haar gezin leven in kamp Moria op Lesbos. 'Veel moeders en kinderen hebben brandwonden. De tentjes zijn te klein om in te koken en buiten is er ook geen plek. De mensen krijgen kokend water of gloeiend hete olie over zich heen.'


Meer over crisis in Griekenland

  • Op de Griekse eilanden voltrekt zich op dit moment een humanitaire ramp. Een crisis in een crisis, veroorzaakt door de EU-Turkijedeal. 7 vragen over deze mislukte deal.
  • De beelden van de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden raken journalist en columnist Hazem Darwiesh. Aan een vastzittende vluchteling op Lesbos schrijft hij een hartverscheurende open brief.