Begeleiding bij taal en inburgering

Duizenden vrijwilligers van VluchtelingenWerk ondersteunen vluchtelingen bij het vinden van een plek in onze samenleving. Wij begeleiden vluchtelingen ook bij het leren van de taal en inburgering.
placeholder

Inburgeren

Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren en weten hoe de samenleving in elkaar zit.

Wat is inburgering?

Nederlands in de praktijk 

Alles begint met taal. Je netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Onze vrijwilligers zetten zich in om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal.

Hoe wij vluchtelingen helpen met taal
placeholder

Alles over wijzigingen inburgeringswet

Sinds januari 2022 is de Wet Inburgering 2021 van kracht. Met de komst van deze inburgeringswet krijgen gemeenten meer regie bij inburgering. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat VluchtelingenWerk hiervoor, mede dankzij de vele vrijwilligers, een goede schakel is tussen vluchteling en overheid. Maar wat zijn voor vluchtelingen en gemeenten de verschillen tussen de Wet Inburgering 2013 en de Wet Inburgering 2021?

De participatieverklaring

De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. Hiermee geven vluchtelingen aan dat ze het belangrijk vinden om te integreren in de Nederlandse samenleving. VluchtelingenWerk heeft workshops ontwikkeld waarin de participatieverklaring wordt uitgelegd.

De inhoud van de participatieverklaring